40. Evropsko srečanje mladih v Baslu

Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, bo letos prvič gostilo mesto Basel.

Približno 20.000 mladih iz cele Evrope in drugih celin se bo med 28. decembrom 2017 in 1. januarjem 2018 združilo na postaji Romanja zaupanja na Zemlji. V organizaciji Skupnosti katoliške mladine se bo srečanja v Baslu udeležilo 270 mladih iz Slovenije, ki bodo svojo pot začeli s sveto mašo 27. decembra v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Namen srečanja je, da mladi v družbi vrstnikov s cele Evrope izkusijo ekumenski duh, se z vrstniki pogovarjajo o svoji veri ter pri skupnih molitvah (ponovno) odkrijejo pomen zbranosti in tišine. Bivanje pri družinah mladim omogoča neposreden stik z življenjem in kulturo svojih gostiteljev. Na podlagi te izkušnje mladi tudi v svojih lokalnih okoljih sami ustvarjajo priložnosti za srečevanje med mladimi.

Neizčrpno veselje je skupni naslov predlogov, ki jih je letošnje leto za mlade pripravil brat Alois, prior skupnosti. Mladi bodo na srečanju drug drugega opogumljali k temu, da bodo lahko resnično slišali glas vseh, ki so v preizkušnjah. Pogosto se namreč dogaja, da smo pozorni le na stiske, ne iščemo pa dogodkov ali doživljanj, ki v še tako težkih trenutkih prebujajo veselje. Brat Alois spodbuja, da mladi iščejo vire svojega resničnega veselja in da z drugimi to delijo. Seveda pa spodbuja tudi k edinosti med kristjani: da bi bila ta povezanost znamenje in spodbuda za oblikovanje miru med vsemi ljudmi.

Program srečanja v Baslu bo osredotočen na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od župnij, ki sodelujejo pri srečanju, opoldanske po večjih cerkvah v središču mesta. Med večernimi molitvami bo brat Alois nagovoril vse zbrane. Vsako jutro bodo mladi sodelovali v življenju krajevnih krščanskih občestev od ogledov delovanja župnij do manjših prostovoljskih akcij. Popoldne se bodo udeležili najrazličnejših delavnic. Pripravljeno bo narodno srečanje za vse romarje iz Slovenije, kjer bodo mladi razmišljali o načinih prenosa svoje izkušnje ESM-ja v svoje lokalno okolje. Koledarsko leto se bo zaključilo z molitvijo za mir, kateri bo sledil »Festival narodov«, ki ga mladi iz različnih držav oblikujejo sami. Prvi dan novega leta bodo mlade na kosilu gostile družine, ki je običajno obarvan z njihovimi tradicionalnimi jedmi in običaji.

Dodatne informacije

 

Socialna omrežja

Kontakt z organizatorjem

  • Do 22. 12. 2017: koordinatorka romanja za Slovenijo: Špela Pucelj, 040 690 077, [email protected]
  • Od 22. 12. 2017: vodja PR SKAM: Neža Repanšek, 041 942 608, [email protected]