3. tečaj liturgičnega orglanja in tečaj za zborovodje v Velesovem

31.8.2012 Velesovo na Gorenjskem Glasba, Kultura
Slovensko Cecilijino društvo Slovensko Cecilijino društvo

Slovensko Cecilijino društvo v sodelovanju z župnijo Velesovo in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti od petka, 31. avgusta 2012, do nedelje, 2. septembra 2012, v samostanu v Velesovem na Gorenjskem prireja 3. tečaj liturgičnega orglanja in tečaj za zborovodje.

Tečaja bodo vodili profesorji Stefano Barberino, Martina Batič, Tomaž Faganel in Dalibor Miklavčič. Tečaja bosta potekala v prenovljenem delu velesovskega samostana, kjer bo poskrbljeno za prenočišče in prehrano ter na dveh orglah v Velesovem in na bližnji Trati. Kot prikaz dela obeh tečajev bodo udeleženci v nedeljo, 2. septembra 2012, v velesovski cerkvi glasbeno sooblikovali dve sveti maši.

Vsebina tečaja liturgičnega orglanja bo naslednja:

  • Pesmi iz pesmarice Slavimo Gospoda;
  • Popularne verske pesmi z orglami glede na posebno ritmiko, harmonija in slog;
  • Harmonizacija cerkvenih pesmi v različnih slogih z moduliranjem;
  • Praktične osnove motivičnega dela in oblikoslovja;
  • Orgelske pred- in poigre;
  • Priprava homofonih in polifonih obdelav melodije (bicinij, verzet, fugeta, tokata, variacije, trio itd.); teoretično in praktično;
  • Osnove proste improvizacije;
  • Registracija.

Tečaj liturgičnega orglanja bo potekal na različnih ravneh, predavatelji pa bodo vsebino in način dela sproti prilagajala dospelosti posamezne/ga udeleženke/udeleženca. Aktivnim udeleženkam/udeležencem organizatorji priporočajo celovito predhodno pripravo najmanj dveh skladb iz pesmarice Slavimo Gospoda ali popularnih cerkvenih pesmi v smislu začrtane vsebine.

Vsebina tečaja za zborovodje bo vključevala pomembnejša vprašanja tehnike dirigiranja, analizo in dirigiranje tehnično pomembnih odlomkov iz literature, pripravo dirigenta na vajo, analizo notnega gradiva oz. glasbenega sporeda, vaje zbora, delo z zborom, vodenje vaj ter priprava izbranega sporeda za izvedbo. Tečaj bo potekal plenarno in kot vodene vaje aktivnih udeležencev s študijskim zborom udeležencev poslušalcev. Predvsem od aktivnih udeležencev se pričakuje celovita predhodna priprava programa, ki ga bodo vsi prijavljeni prejeli takoj po izteku prijavnega roka.


Besedilo je posredoval predsednik Slovenskega Cecilijinega društva Tomaž Faganel. Dodatne informacije so po e-pošti na voljo na naslovu [email protected] ali na spletni strani: www.scd.si.