1. november – praznik vseh svetih

1.11.2012 Katoliška Cerkev Praznik, Svetnik
Vsi sveti - cerkev Ognisanti v Firencah Vsi sveti - cerkev Ognisanti v Firencah

V Katoliški Cerkvi bomo v četrtek, 1. novembra, obhajali slovesni in zapovedani praznik vseh svetih. Ta dan bodo maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih. Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Praznik je izraz vere Cerkve, da so poleg javno razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi drugi neimenovani možje in žene vseh časov.


Slovenski škofje imajo predviden naslednji razpored prazničnih slovesnosti:

Celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek bo slovesno mašo daroval v celjski stolnici sv. Danijela ob 10.00. Ob 15.00 bo imel molitve za rajne na celjskem mestnem pokopališču.

Nagovor škofa Lipovška pri maši ob prazniku vseh svetih


Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo ob 15.00 daroval mašo na pokopališču v Kopru. Sledila bo molitev za rajne.

Nagovor škofa Bizjaka pri maši ob prazniku vseh svetih


Ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres bo ob 14.15 pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah vodil molitev, ob 15.00 pa bo v cerkvi Vseh svetih daroval praznično mašo. Po maši bo ob duhovniških grobovih opravil molitve za rajne.

Nagovor nadškofa Stresa pri maši ob prazniku vseh svetih


Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo ob 9.00 daroval mašo v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja, ob 20.00 pa bo v cerkvi Vseh svetih na Žalah vodil molitveno srečanje.

Mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek bo ob 10.00 daroval mašo v cerkvi na pokopališču na Pobrežju v Mariboru.

Upokojeni mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej bo ob 11.00 daroval mašo v župnijski cerkvi pri Sv. Ani v Slovenskih goricah.


Murskosoboški ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf bo ob 10.00 daroval mašo v murskosoboški stolnici.

Nagovor škofa Štumpfa pri maši ob prazniku vseh svetih


Novomeški ordinarij msgr. Andrej Glavan bo ob 9.00 maševal v novomeški stolni cerkvi sv. Nikolaja.

Nagovor škofa Glavana pri maši ob prazniku vseh svetih