Zavzemimo se za vrednoto družine in zakonske zveze

Ljubljana, 27. 12. 2011

Odziv Komisije Pravičnost in mir na odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije glede referenduma o Družinskem zakoniku

V Komisiji Pravičnost in mir pozdravljamo odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije, v kateri ugotavlja, da morebitni referendum o Družinskem zakoniku ne bo povzročil protiustavnih posledic.

V Komisiji že od samega začetka oblikovanja nove družinske zakonodaje opozarjamo, da predlagana redefinicija družine ter relativizacija materinstva in očetovstva ne sodita v zakonik. Prav tako smo mnenja, da je potrebno o tako pomembni vrednoti, kot je družina, najti čim širše strokovno in družbeno soglasje, ki ga politika do danes še ni zagotovila. V Komisiji zato podpiramo vse tiste civilnodružbene organizacije, ki zbirajo podpise za razpis referenduma o Družinskem zakoniku. Po našem prepričanju je v danih razmerah referendum kot najvišja oblika neposrednega demokratičnega odločanja najboljši način, da se vsem državljanom omogoči izvrševanje pravice do soodločanja o tem, kako naj bo vrednota družine urejena v naši zakonodaji.

 

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK