Zasedanje upravnega odbora CEEC

15.9.2021 Bruselj Katoliška šola, Izobraževanje
Slika je simbolična - Vir: splet Slika je simbolična - Vir: splet

V sredo, 15. septembra 2021, je potekalo zasedanje upravnega odbora CEEC (evropske zveze katoliških šol), v katerem ima mesto tudi Komisija za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci. Srečanje je prvič od pričetka pandemije COVID-19 potekalo v živo v prostorih zveze v Bruslju.

Evropska zveza katoliških šol združuje 30 organizacij iz 28 držav Evrope, ki zagotavljajo izobraževanje za več kot 8 milijonov učencev in dijakov. Članice zveze so nacionalne organizacije izrazito raznolikih sestav, od zelo profesionalnih institucij s po 100 in več zaposlenimi v primeru večjih držav do interesnih združenj, neformalnih povezav v primeru držav, kjer je prisotnih zgolj nekaj katoliških šol.

Na srečanju upravnega odbora je bilo nekaj pozornosti uvodoma namenjene pregledu dela naših organizacij in katoliških šol na splošno v času epidemije in zaprtja izobraževalnih ustanov. Po pregledu dobrih praks so člani upravnega odbora nekaj časa posvetili razpravi o načrtovanem evropskem projektu zagotavljanja medosebne bližine tudi v času pouka na daljavo ter v razmerah po vrnitvi k pouku v živo po obdobjih zaprtij ustanov. Projekt, naslovljen »Remaining close at a distance« je bil pobuda Slovenije ter je v procesu ocene s strani Evropske komisije.

Med drugimi temami, ki jih je obravnaval upravni odbor, je bilo tudi nadaljnje delo zveze. Osrednja delovna tematika ostaja formacija zaposlenih v katoliških izobraževalnih ustanovah, delitev dobrih praks, morebitno sodelovanje pri oblikovanju programov in iniciativ, v okviru katerih bi lahko konkretno sodelovale posamezne šole ali še posebej organizacije, nacionalne zveze z manj razvitim in bogatim delovanjem zaradi zgodovinskih in družbenih razmer.

Prihodnje srečanje celotne organizacije na generalnem zasedanju bo predvidoma oktobra potekalo v Grčiji. Tako je upravni odbor del pozornosti namenil tudi oblikovanju programa srečanja in aktivnosti, svojo pozornost pa je usmeril tudi že na srečanje jeseni 2022, ki je predvideno v Marseilleu in bo potekalo povezano z svetovnim kongresom svetovne zveze katoliških šol OIEC, v okviru katere CEEC predstavlja tudi regionalni odbor. V tem duhu so člani upravnega odbora razpravljali o iniciativi papeža Frančiška za svetovno izobraževalno zavezništvo.

 

Besedilo je posredoval Marko Weilguny, tajnik Komisije za šolstvo pri SŠK.