Zaključek 16. bralnega leta za Slomškovo bralno priznanje

Zaključna prireditev na Ponikvi Zaključna prireditev na Ponikvi

Letošnje branje za Slomškovo bralno priznanje (SBP) je potekalo pod geslom »Brez Boga ni sreče doma«, kot je zapisal bl. Anton Martin Slomšek. Če bi prešteli vsa prebrana dela, bi zgradili kar velik književni stolp, saj je priznanje prejelo okrog 3000 bralcev iz več kot 100 župnij po vsej Sloveniji. Okrog 250 pa se nas je zbralo tudi na zaključni prireditvi SBP, ki v organizaciji Slovenskega katehetskega urada, Celjske Mohorjeve družbe in Župnije Ponikva vsako leto poteka v Slomškovi rojstni župniji.

Dan smo pričeli v prijetnem okolju OŠ Blaža Kocena na Ponikvi, kjer smo jutranjo zaspanost premagali ob veseli animaciji pod vodstvom p. Janeza Ferleža. Nato smo si ogledali gledališko predstavo Ostržek dramske skupine iz OŠ Dramlje. Spodbudila nas je, da bi postali »pravi ljudje«, tisti s poštenim in iskrenim srcem. Prav taki, kot morajo biti tudi državljani prijazne in prijetne domovine. Slednji smo posvetili romanje do cerkvice sv. Ožbalta, kjer smo s pomočjo šentjurskih skavtov potovali po naši Sloveniji: spoznavali smo njene lepote, izjemne prebivalce in ji zapeli himno. Zaploskali pa nismo le njenemu 25. rojstnemu dnevu, temveč tudi Mihi Kocjanu, ki za SBP bere že devet let.

Srečanje smo zaključili z zahvalno sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Martina za blagor Slovenije in še dolga leta navdušenega branja knjig iz Slomškovega bralnega koša. Ob somaševanju ostalih duhovnikov jo je daroval župnik iz Teharij in eden izmed pobudnikov SBP g. Miha Herman. V pridigi je bil več kot jasen: radi imejmo domovino. Tako kot Slomšek, ki je zapisal: »Bodite zavedni državljani, cenite svojo domovino, svoje korenine in slovenski jezik.« In preden smo se poslovili, smo vsem sodelujočim župnijam seveda podelili priznanja, posebna pa še tistim, ki berejo že četrto leto. Izžrebali smo tudi nagrajence, ki so pravilno rešili vsa gesla letošnjega popotovanja po Sloveniji.

Dan je bil lep, kaj lep, krasen! Na nebu, obrazih in v srcih. Bogu hvala. In vsem sodelujočim, še posebej ponikovškemu župniku g. Alojzu Kačičniku, ki je dobrovoljno bdel nad dogajanjem. In vsem založbam, ki so prispevale knjižne nagrade: Celjski Mohorjevi družbi, Družini, Ognjišču, Založbi Emanuel in Župnijskemu zavodu Dravlje. Pa na veselo snidenje prihodnjega maja, ko bo stolp prebranih knjig še bližje nebu!

Fotogalerija