Zahvala vrhovne predstojnice Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja ob podelitvi Odličja sv. Cirila in Metoda

19.9.2019 Redovništvo, SŠK

Vrhovna predstojnica Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kraljas. Klara Šimunović je po izročitvi Odličja sv. Cirila in Metoda poslala zahvalno pismo predsedniku Slovenske škofovske konference msgr. Stanislavu Zoretu.

V pismu je vrhovna predstojnica izrazila zahvalo vsvojem imenu, v imenu članic vrhovnega sveta in v imenu vseh Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja za velikodušno naklonjenost in izjemno pozornost, ki so jo škofje izkazali kongregaciji s podelitvijo Odličja sv. Cirila in Metoda ob sklepu jubilejnega leta ob 150. obletnici njene ustanovitve. 

V zahvali je s. Klara Šimunović zapisala, da: »najvišje odlikovanje Katoliške Cerkve v Sloveniji je priznanje mnogim sestram, ki so se v zaupanju v Božjo previdnost odzvale klicu Cerkve in v še tako težkih razmerah v domovini in na različnih krajih sveta iskale najustreznejše načine za služenje najbolj potrebnim v duhu sv. Frančiška, zlasti otrokom in mladim, na vzgojnem in izobraževalnem področju. Veliko sester v tihi predanosti Bogu v preprostosti in delavnosti služi bližnjemu v svoji skupnosti, v drugih redovnih skupnostih in cerkvenih ustanovah. S svojim življenjem si prizadevamo prinašati Kristusa v okolje, kjer živimo in delujemo«. 

Med drugim je vrhovna predstojnica šolskih sester tudi zapisala, da jih najvišje odlikovanje Katoliške Cerkve v Sloveniji »spodbuja in zavezuje, da s še večjo gorečnostjo utelešamo, pričujemo in oznanjamo Kristusovo kraljevanje v Cerkvi in v svetu. Zvesto spominjanje začetkov in razvoja kongregacije v jubilejnem letu nas znova navdihuje za zavzeto in odgovorno življenje karizme v sodobnih razmerah, da bi kljub pešanju moči mogle z novo svežino odgovoriti na izzive Cerkve in sveta«.