Zahvala Slovenske karitas župnijam in župnikom

20.11.2023 Ljubljana Karitas, Neurja 2023

Spoštovani g. župnik iz vsake župnije v Sloveniji!

Iskreno se vam zahvaljujemo za dosedanjo podporo pomoči ljudem v stiski ob poplavah. Zahvala tudi za vso spodbudo župljanom za darovanje, še posebej ob vseslovenski nabirki, v kateri se je zbralo 945.539,93 EUR.

Zahvala tudi vsem, ki ste zavihali rokave in zastavili svoje moči neposredno v kraju, kjer so se zgodile poplave ter tudi še vedno dajete veliko podporo sodelavcem župnijske karitas.

Škofijske karitas so ob pomoči župnijskih do sedaj razdelile dobrih 6 milijonov evrov iz darov posameznikov in podjetij. V celoti je razdeljena tudi nabirka. Tako je Karitas skupaj z državnimi sredstvi do sedaj razdelila 11,5 mio EUR pomoči. Pomoč na Karitas je v različni obliki iz teh sredstev prejelo 4.064 gospodinjstev po vsej Sloveniji.  S tem je tudi glavnina do sedaj zbrane pomoči Karitas zbrane v Sloveniji od ljudi in podjetij razdeljena.

Vsi pa se zavedamo, da na žalost stiske še zdaleč ni konec, zato naša prošnja za pomoč ostane tudi za naprej. Na voljo imamo še manjši del sredstev zbranih v Sloveniji v novembru in mednarodna sredstva, predvsem čakamo na 1,2 milijona evrov iz nabirke na Poljskem, s katero bomo v naslednjem mesecih in letu spremljali ter pomagali najbolj prizadetim 150 družinam. Žal se bodo velike stiske šele pokazale v prihodnjem obdobju in tukaj je potrebna naša pozornost in pomoč.

Zelo vam bomo hvaležni, če svojim župljano prenesete našo zahvalo in jim sporočite, da je Karitas njihove darove za poplave razdelila in da prosimo za podporo še naprej, saj vsak dan  prihajajo k nam novi ljudje in novi težko rešljivi problemi povezani s poplavami.

Še enkrat hvala za vaš trud in veliko blagoslova pri vašem delu!

Peter Tomažič
generalni tajnik Slovenske karitas