Zbornik Zadnji stopáj

15.2.2021 ob 10:00 Škofija Murska Sobota Knjižne novosti, Kultura, Škofija Murska Sobota
Predstavitev zbornika Zadnji stopáj Predstavitev zbornika Zadnji stopáj

Danes, 15. februarja 2021, je generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar predstavil zbornik o škofu dr. Jožefu Smeju Zadnji stopáj.

O zborniku, ki ga je uredil, je povedal:

"Danes, v ponedeljek, 15. februarja, bi škof dr. Jožef Smej obhajal 99. rojstni dan in bi vstopil v stoto leto. 21. novembra lani ga je smrt iztrgala iz naše srede in je vstopil v leto, ki nima konca, naredil je zadnji korak ali zadnji stopáj v večnost. S svojim globokim duhovnim življenjem, s svojim zavzetim duhovniškim in škofovskim delom, z ustanovitvijo in urejanjem Stopinj, z vsestransko pisano besedo je globoko zaznamoval Prekmurje in ves slovenski prostor. V spomin na škofa dr. Jožefa Smeja je Škofija Murska Sobota izdala zbornik z naslovom Zadnji stopáj.

Zbornik na 126 straneh s sliko in besedo predstavi bogato življenje škofa dr. Jožefa Smeja, predvsem njegovo povezanost s Prekmurjem, oziroma z župnijami sedanje soboške škofije. Zapise so prispevali apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, kardinal dr. Franc Rode, dva škofa, devetnajst župnikov, sestre klarise in osem laikov.

Pogrebnim nagovorom sledi kratek življenjepis izpod peresa bogojanskega župnika dr. Stanislava Zvera. Vpogled v delo škofa dr. Jožefa Smeja po naših župnijah so prispevali posamezniki župniki. Posebno poglavje je posvečeno škofu Smeju kot odličnemu pridigarju. Spoznamo ga še kot urednika in sodelavca Stopinj, sodelavca pri postopku beatifikacije Božjega služabnika Danijela Halasa in Božjega služabnika Alojzija Kozarja.

Dragoceni so tudi objavljeni osebni spomini različnih ljudi, ki so škofa dr. Jožefa Smeja imenovali: »patriarh med slovenskimi škofi«, »čisti evangeljski lik dobrega pastirja«, »veliki in svetniški škof«, »skromen in ponižen škof«, »velikan srca in duha«, »prijeten, učen, skromen in vedno pokončen«, »skromen, a tako velik škof in človek«, »duhovni oče velike širine«.

Številni so svoj spomin na škofa dr. Jožefa Smeja pisali v prepričanju, da s tem dodajo »kamenček v mozaiku njegove svetosti«, »v upanju, da bo kmalu razglašen za svetnika«.
Zbornik nosi naslov Zadnji stopáj. Škof dr. Jožef Smej je bil ustanovitelj in edini petdeset let soustvarjalec Stopinj, o katerih je večkrat zapisal in povedal, da so »stopáji«. Vse življenje je delal stopinje, stopáje k Bogu in k ljudem. Ob smrti je naredil še svoj zadnji stopáj, stopáj v večnost.

O tem zadnjem koraku, oziroma o tem, kam je stopil škof dr. Jožef Smej, govori tudi naslovnica. Vse življenje je hodil v senci križa in se zaziral v Križanega. Za križem žari luč, ki spominja na Kristusovo zmago nad smrtjo. V tej luči se po zadnjem koraku znajdejo tisti, ki Boga ljubijo z vsem srcem in vso močjo. Na zadnji strani ovitka vidimo škofa dr. Jožefa Smeja v njegovi skromni in ponižni drži, a vendar, kakor da ni več na tleh, kakor da je dvignjen v nebo. In mnogi so prepričani, da je res tako.

Zbornik Zadnji stopáj je na razpolago na Škofiji Murska Sobota (Pastoralna služba: [email protected]) in na vseh župnijskih uradih soboške škofije."

Avdio in video zapis v pripravi ...