Začetek študijskega leta 2021/2022 biblične šole Evangelii gaudium

20.10.2021 Cerkev v Sloveniji Izobraževanje , Sveto pismo

V sredo, 20. oktobra 2021, bomo začeli z novim ciklusom oz. študijskim letom Biblične šole Evangelii Gaudium.

Biblična šola Evangelii gaudium tako že šesto leto želi biti odgovor na spodbude papeža Frančiška, da bi ponovno odkrili Sveto pismo kot knjigo življenja, kot živo Besedo, ki nam je namenjena in nam lahko spremi življenje. V apostolski spodbudi Evangelii gaudium – Veselje evangelija predstavi Frančišek Sveto pismo kot temeljni vir prenove osebnega življenja vernika in življenja vse Cerkve ter spodbuja k njenemu vsakodnevnemu branju.

Tema novega »študijskega leta« (2021/2022) biblične šole bo razlaga Prve Mojzesove knjige.
Peteroknjižje ali Postava je najpomembnejši del Stare zaveze, ki jo je Bog dal ljudstvu preko Mojzesa in govori o odnosu med Bogom in svojim ljudstvom. Znotraj Postave ima zelo pomembno mesto Prva Mojzesova knjiga, ki jo lahko primerjavo s prologom v Janezov evangelij (Jn 1,1-18). Janezov prolog je nekakšen ključ za razumevanje celotnega evangelija in celotnega krščanstva. Podobno smemo reči o Prvi Mojzesovi knjigi glede na Staro zavezo. Kakor je v Janezovem prologu podčrtano vse bistveno Nove zaveze, tako je v Prvi Mojzesovi knjigi začrtana teologija Stare zaveze. Obe pa se prepletata v krščanskem vsakdanjem življenju, kajti odrešenjska zgodovina se ni začela šele ob lesu križa na Golgoti, ampak ob drevesu spoznanja dobrega in hudega v rajskem vrtu Prve Mojzesove knjige.

Pri vsakem predavanju bo podana zgodovinska, eksegetska in duhovna razlaga določenega odlomka ter napotki za nadaljnjo branje, molitev in pogovor. Udeleženci ste povabljeni k aktivnemu sodelovanju, naj si bo z osebnim delom ali pa z pogovorom v manjših skupinah. Povabljeni ste, da spoznanja zapišete in nam jih posredujete v podelitev. Srečanja bodo potekala vsako četrto/zadnjo sredo v mesecu od 17.00 do 18.30 z vmesnim odmorom. Spletna učilnica bo odprta že od 16.30 naprej, da lahko na »tabli« podelite besedo ali misel in se pripravite na aktivno poslušanje.

Predavatelji: dr. Maksimilijan Matjaž, dr. Snežna Večko, dr. Samo Skralovnik.

Prijave: [email protected] ali [email protected].

Predavanj se lahko udeležite v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Preski ali pa v spletno predavalnico vstopite preko Zoom povezave.

Več na: https://biblicnogibanje.si