Začetek pouka na Škofijski gimnaziji v Vipavi: »Gradite skupnost«

2.9.2019 Vipava

S temi besedami je koprski škof Jurij Bizjak sklenil uvodno sveto mašo, s katero vsako leto na Škofijski gimnaziji Vipava začenjamo posamezno šolsko leto. Škofovemu razmišljanju pa je v svojem nagovoru zbranim lepo pritrdil nekdanji dijak ŠGV Aleks Birsa Jogan, ki skupaj s še dvema nekdanjima »škofijkama«, Marjetko in Ivano, pomaga misijonarki s. Andreji Godnič zbirati prepotrebna sredstva za obubožano in nemirno Venezuelo. Najlepši zgled grajenja skupnosti je prav znati odpovedati se egoizmu in pomagati sočloveku. 

Vsak začetek šolskega leta je nekaj posebnega, saj vsak nov dijak, nov obraz na šolskih hodnikih s seboj prinese dobrodošle spremembe. Kljub temu pa nekateri dogodki šolskega leta na ŠGV ostajajo stalnica, ena od njih je prav uvodna sveta maša. Lahko bi rekli, da z njo sledimo modrosti, da je vsako delo dobro začeti z Bogom. Kako pomembno je, da se prepustimo Božjemu varstvu in sledimo njegovemu nauku, je poudaril tudi ravnatelj ŠGV, Vladimir Anžel, ki je mlade nagovoril z geslom novega stiškega opata Maksimiljana Fileja, »Sprejmi, Gospod.« Prav v dneh pred začetkom šole so zaposleni na ŠGV obiskali Stično in pozdravili novega opata, nekdanjega dijaka vipavskega semenišča. 

In če smo tale pogled na začetek šolskega leta začeli, pa ga še končajmo z naslovnimi besedami škofa Jurija. Del tradicije namreč postaja tudi, kako začenjamo prvi šolski dan: da se je v prostore šole ponovno vrnilo življenje, so člani dijaške skupnosti simbolno naznanili z dvigom zastave, zbor pa je zapel himno, kajti pripadamo tudi njej, naši domovini, podpredsednik dijaške skupnosti Luka Štrukelj pa je dijake in profesorje med drugim spodbudil z besedami:

»Sošolke in sošolci: Razvijajte svojo pripadnost tako razredni kot dijaški skupnosti. Bodite pozorni do tistih, ki se slabše znajdejo, do osamljenih. Naj vladajo pozitivne plati učenja in druženja. Vztrajajte in hrepenite po dobrem."
Za profesorje je dodal: »Prosim vas, nikdar ne obupajte nad nami. Tudi takrat ne, ko vam je težko zaradi nas. Cenimo vaša prizadevanja za naše napredovanje.«

In ker smo na prvi šolski dan tudi uradno sprejeli prvoletnike v dijaško skupnost, je tako rekoč vse nared, da zavzeto začnemo z delom, kajti, če povzamemo še nekaj besed iz nagovora Luke Štruklja, je »znanje, pridobljeno z našimi osebnimi izkušnjami in prizadevanjem, veliko bolj naše.«

 

Bojana Pižent Kompara