Začetek postopka za beatifikacijo škofa Antona Mahniča

8.10.2012 Krk, Hrvaška Škofija Koper, Škof, Svetnik
Anton Mahnič - vir - Škofija Krk Anton Mahnič - vir - Škofija Krk

Krški škof msgr. Valter Župan je 8. oktobra 2012 v zagrebški katedrali objavil začetek postopka za beatifikacijo škofa Antona Mahniča (1850–1920) in za postulatorja imenoval mag. Saša Ilijića, duhovnika krške škofije, ki je ob tej priložnosti povedal: »Smo na začetku dolge poti in dolge priprave, ki bo gotovo uspešna, če bomo v škofu Mahniču tudi mi vsi našli zagovornika. Vse spodbujam h goreči molitvi, da bi ga povzdignili na čast oltarja. Prav tako mislim, da nam je lik škofa Mahniča – tudi zaradi Hrvaškega katoliškega gibanja in zaradi različnih drugih reči, ki jih je zastavil, posebno pa zgled njegovega življenja – lahko v veliko ohrabritev v času, v katerem živimo, v svetu in v naši domovini. Odkar smo pred desetimi leti njegove zemeljske ostanke iz cerkve Sv. Frančiška Ksaverja v Zagrebu prenesli v krško katedralo, vsako leto ob obletnici njegove smrti redno romamo na njegov grob.«

Škof Anton Mahnič, ki je bil rojen v Kobdilju v župniji Štanjel, je bil krški škof od leta 1896 do 1920. Odlikoval se je z obrambo glagolske pisave, bil je ustanovitelj Hrvaškega katoliškega gibanja, osnoval je tiskarno v Krku, začel je izdajati več časopisov. Mahničevo najbolj pomembno udejstvovanje je bilo zbiranje mladine in obramba katoliških moralnih načel v javnosti, ki je bila prežeta z liberalizmom in sekularizacijo. Po prvi svetovni vojni je bil škof Mahnič od italijanskih oblasti s Krka pregnan v mesto Frascati blizu Rima. Tam je hudo zbolel in odšel v Zagreb, kjer je v sluhu svetosti umrl in bil pokopan. Njegovi zemeljski ostanki so bili leta 2002 iz Zagreba preneseni v krško katedralo.


Izjava koprskega škofa Jurija Bizjaka

Z velikim veseljem sprejemamo novico o začetku navedenega postopka in se krškemu škofu msgr. Valterju Županu za objavo začetka postopka prisrčno zahvaljujemo, prav tako se zahvaljujemo imenovanemu postulatorju mag. Saši Ilijiću za pripravljenost in sprejem tako velike in pomembne odgovornosti. Vsem, ki bodo vključeni v delo in bodo pri pripravi ustreznega gradiva sodelovali, želimo obilo vztrajnosti in poguma. Naj jih spremlja in navdihuje duh blagopokojnega pastirja Antona in priprošnja Device Marije Vnebovzete, zavetnice tako krške, kakor tudi koprske stolnice.

koprski škof Jurij Bizjak


Prim. tudi poročilo v hrvaški različici: http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/pokrece-se-postupak-za-beatifikaciju-krckog-biskupa-antuna-mahnica/.