Začetek novega šolskega leta v katoliških šolah

2.9.2012 Cerkev na Slovenskem Katoliška šola
Fotografija dijakov Gimnazije Želimlje v šolskem letu 2009-2010 - Vir Gimnazija Želimlje Fotografija dijakov Gimnazije Želimlje v šolskem letu 2009-2010 - Vir Gimnazija Želimlje

Na Škofijski gimnaziji Vipava (ŠGV) bodo začeli šolsko leto 2012/13 v ponedeljek, 3. septembra 2012, s skupnim srečanjem dijakov in profesorjev v šolski telovadnici. Na predvečer prvega šolskega dne, v nedeljo, 2. septembra 2012, ob 19.00 pa se bodo dijaki in profesorji zbrali k sveti maši v romarski cerkvi v Logu pri Vipavi. Sveto mašo bo daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Dijakom bodo na začetku šolskega leta predstavljeni novi profesorji ter glavni poudarki šolskega leta. Med njimi bodo dali poseben poudarek prizadevanju za oblikovanje pouka in ekskurzij na način medpredmetnih povezav, vključevanju resničnih primerov iz vsakdanjega življenja v pouk ter projektnemu dnevu na temo vode.

Dodatne informacije so na voljo na sedežu Škofijske gimnazije Vipava na Goriški cesti 29 v Vipavi, tel. 05/365–53–10, e-pošta: [email protected] ali spletni strani: www.sgv.si.

 

V Zavodu sv. Stanislava bodo začeli novo šolsko leto s sv. mašo v cerkvi sv. Vida v Šentvidu v ponedeljek, 3. septembra 2012, ob 8.00. Mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. Po uvodni prireditvi za vse gimnazijce pred Zavodom in sprejemom prvih letnikov, bo sledil še obisk maturantov, ki jih bo v matičnih razredih pozdravil nadškof Stres. Ko bo na gimnaziji stekel pouk, bo sledil sprejem najmlajših učencev v Zavodu – to je pete generacije prvošolcev na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja. Vsebinsko vodilo delovanja in ustvarjanja v vseh enotah v Zavodu sv. Stanislava preko celega šolskega leta bo vrednota skupnosti. Pri spoznavanju in uresničevanju značilnosti prave skupnosti v vsakodnevnem življenju učencev in vseh delavcev v Zavodu jih bo vodilo geslo Ne le zase. Podporna vrednota, ki ji bodo sledili, je skromnost.

Dodatne informacije dobite na sedežu Zavoda sv. Stanislava na Štuli 23 v Šentvidu nad Ljubljano. Po telefonu lahko pokličete v tajništvo gimnazije na tel. št. 01/582–22–45, svetovalno službo na tel. št. 01/582–22–10 ali tajništvo Zavoda na tel. št. 01/582–22–59. E-pošto lahko naslovite na naslov [email protected], dejavnost predstavljenih ustanov pa je na voljo tudi na spletni strani.

 

V Gimnaziji Želimlje bodo v novo šolsko leto vstopili v nedeljo, 2. septembra 2012, saj bo takrat v večernih urah odprl vrata 200 dijakom (med katerimi bo 70 novincev) Dijaški dom Janeza Boska. Na prvi šolski dan bo prag gimnazije prestopilo 280 dijakov. Dan bodo začeli s sv. mašo, ki jo bo daroval salezijanski inšpektor mag. Janez Potočnik. Po maši bodo blagoslovili šolsko stavbo, ki so jo v počitniških mesecih temeljito prenovili. Letos bo prvič prestopilo šolski prag 94 dijakinj in dijakov. Šolsko leto v Gimnaziji Želimlje se bo začelo v ponedeljek, 3. septembra 2012, s sveto mašo ob 7.30, ki jo prav tako daroval predstojnik slovenskih salezijancev mag. Janez Potočnik.

Dodatne informacije dobite na sedežu Zavoda sv. Frančiška Saleškega v Želimljem 46, tel. 01/470–21–04, na e-naslovu: [email protected] ali na spletni strani www.zelimlje.si.

 

Na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška bodo novo šolsko leto pričeli v ponedeljek, 3. septembra 2012, z besednim bogoslužjem, ki ga bo vodil Jani Družovec, prof. in duhovni asistent gimnazije ter dijaškega doma. Sledil bo kulturni program, ki ga bo vodil profesor glasbe Tadej Kušar. Na uvodni prireditvi bo zbrane nagovoril poslovni direktor Zavoda Antona Martina Slomška mag. Andrej Flogie. Zapeli bodo tudi slovensko himno in dvignili zastave na ploščadi pred šolo. Po programu bodo odšli dijaki s svojim razrednikom v matični razred, kjer bodo seznanjeni z novostmi in pravili ter hišnim redom.

V šolskem letu 2012/2013 si bodo še posebej prizadevali živeti v duhu prostovoljstva, solidarnosti in strpnosti. Na šoli bo letos zaživel tudi novi oddelek, t. i. inovativni, saj so bili lani proglašeni za najbolj inovativno slovensko šolo.

Dodatne informacije dobite v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru na e-naslovu: [email protected] oz. na spletni strani www.slomskov-zavod.si.
 

Konservatorij za glasbo Jurij Slatkonja, ki ga je ustanovila Škofija Novo mesto, bo začel s poukom v ponedeljek, 3. septembra 2012, naknadni sprejemni preizkusi in avdicije pa bodo potekale v sredo, 5. septembra 2012, ob 18.00 v prostorih konservatorija. Ustanova je v prvi vrsti namenjena vzgoji in izobraževanju cerkvenih glasbenikov, organistov in zborovodij, na njej pa se izobražujejo tudi glasbeniki drugih smeri. Izobraževanje poteka na predšolski, osnovnošolski in srednješolski stopnji, vpisujejo pa tudi v tečajne oblike izobraževanja.

Dodatne informacije dobite na e-naslovu: [email protected], tel. 07/38–44–426 ali na spletni strani: www.zavod-baraga.si.