Začetek dobrodelne akcije Otroci nas potrebujejo 2020 za pomoč 12.000 otrokom

29.6.2020 Slovenija Izobraževanje , Karitas

Karitas zbira sredstva za pomoč 12.000 socialno ogroženim otrokom v Sloveniji s šolskimi potrebščinami

Slovenska karitas začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju finančnih sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami. Istočasno župnijske Karitas pričenjajo z zbiranjem prošenj socialno ogroženih družin za pomoč s šolskimi potrebščinami. 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.     
Darujete lahko tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 € za šolske potrebščine. 
Zgibanke s položnico
 so na voljo tudi po vseh župnijah.     

Prav vse lepo vabimo k darovanju in podpori otrokom, ki potrebujejo šolske potrebščine. Darovi se zbirajo na:

 Še vedno zbiramo šolske potrebščine tudi v trgovinah: 

  • v vseh poslovalnicah Office&More ter Bags&More in v njihovi spletni trgovinikjer lahko že za samo 1 € darujete kvaliteten zvezek,
  • v več kot 250 prodajalnah Mercator po vsej Sloveniji, v katerih je za ta namen v bližini blagajn označen nakupovalni voziček.

Zbrane šolske potrebščine in sredstva iz dobrodelne akcije Otroci nas potrebujejo bo Karitas avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Neposredna pomoč bo realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v svojem kraju. Vse informacije so na voljo tudi na škofijskih Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na http://www.karitas.si/kontakt/.

Ocenjujemo, da bo letos pomoč potrebovalo več kot 12.000 socialno ogroženih osnovnošolcev, saj glede na prošnje, ki že prihajajo na župnijske Karitas, pričakujemo podoben obseg prošenj povezanih s šolo. Karitas v Sloveniji pomaga preko 20.000 družinam z otroki. Številni starši, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, se poleg drugih materialnih stisk, ob koncu šolskega leta znajdejo v še večjih težavah. Njihovi otroci bodo prav v mesecu juniju prejeli sezname šolskih potrebščin, ki jih je potrebno preko poletja kupiti za naslednje šolsko leto. Starši samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka v drugi ali tretji triadi potrebujejo več kot 200 evrov.        

Na Karitas se še posebej obračajo po pomoč družine, kjer so starši brezposelni ali imajo nizko plačo, zadolžene družine, družine z enim staršem in družine z več osnovnošolci. Velikokrat pomoč potrebujejo tudi družine, ki za silo shajajo skozi leto in drugače ne prejemajo pomoči. Nakup šolskih potrebščin pred novim šolskim letom pa presega njihove zmožnosti. V sodelovanju z osnovnimi šolami socialno ogroženim otrokom poleg pomoči s šolskimi potrebščinami nekatere Karitas dodatno pomagajo tudi med letom z učno pomočjo, pomočjo pri plačilu različnih dejavnosti, prevozov za dijake in položnic za prehrano. 

Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami in pomoč pri plačilu položnic za šolo je v lanskem letu v celotni mreži Karitas znašala preko 385.000 EUR. Od tega se je v lanski vseslovenski dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbralo 146.829 EUR, ostalo so zbrale župnijske karitas. Del sredstev je prispeval tudi FIHO. V letu 2019 je na Karitas pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 11.961 otrok.

Razveseljivo je, da nekatere šole pomagajo tudi s šolskimi skladi. To velja predvsem za občine z boljšim splošno socialno ekonomskim stanjem. V zadnjih treh letih je k pomoči pristopila tudi država s šolskimi potrebščinami za prvi in drugi razred. Z naslednjim šolskim letom pa dodatno še za tretji razred. Pomoč je mogoče pridobiti tudi na CSD, vendar le v okviru dveh izrednih pomoči, ki jih družine koristijo tudi za kurjavo in druge izredne stroške med letom. Še vedno je ta pomoč veliko premajhna in mnogi iz nje izpadejo ter se obrnejo tudi na Karitas.

Poleg šolskih potrebščin za 11.961 otrok je v letu 2019 dodatno 1.565 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti. V Botrstva Karitas je bilo vključenih preko 100 otrok. V sklopu dela župnijskih Karitas je bilo več kot 17.500 otrok vključenih v obdarovanja, delavnice, družabne dogodke in od tega 297 v centre za mlade in otroke. Skupna vrednost navedenih programov je v letu 2019 znašala 764.393,23 EUR. V različne programe Karitas je bilo skupaj vključenih 29.437 otrok in dijakov. Sredstva so bila večinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, večji del pa je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. 

Otrokom želimo, da bi kot odrasli živeli ustvarjalno in dostojno. Da bi se v prihodnosti rešili revščine, potrebujejo primerno izobrazbo, pridobljene spretnosti in prepričanje, da zmorejo. Otroci nas potrebujejo, potrebujejo našo spodbudo in oporo.

Vnaprej hvala vsem, ki ste pripravljeni pomagati!

 

Resnične zgodbe družin, ki pridejo po pomoč na Karitas:

Predstavljamo vam nekaj resničnih zgodb, ki prikazujejo stiske številnih družin po vsej Sloveniji. Zapisale so jih Marjana, Tatjana in Mihaela, sodelavke Škofijske karitas Koper, ki se neposredno srečuje z otroki pri pomoči.

1.     V center Karitas je prišla mama samohranilka, ki ima hčerko v 4. razredu osnovne šole. Dolgo časa je iskala službo in v začetku leta jo je dobila. Njeno veselje ni trajalo dolgo. Marca so bili sprejeti ukrepi proti korona virusu in ker je bila med zadnjimi, ki so jo v podjetju zaposlili, je bila sedaj tudi med prvimi, ki so jih odpustili. Novo zaposlitev je v teh časih skoraj nemogoče dobiti, zato smo jo usmerili po pomoč na Center za socialno delo, pomagali pa ji bomo tudi s paketi hrane in šolskimi potrebščinami za hčerko.

2.     Na programu za otroke in mladostnike se srečujemo z različnimi stiskami in težavami. Tako so nam iz osnovne šole poslali fanta, ki obiskuje 6. razred. Pomoč potrebuje pri matematiki, težko se tudi skoncentrira. Na prvo srečanje je prišel sam, čeprav naj bi mama prišla z njim. Na naslednjem srečanju smo opazili, da ima le dva zvezka za vse predmete v šoli. Podarili smo mu nekaj zvezkov. Oči tega fanta so povedale več kot besede.

3.     K nam prihaja po pomoč tudi družina s štirimi šoloobveznimi otroki. Oče je zaposlen za minimalno plačo, mama skrbi za dom. Ko pridejo po paket, nam vedno polepšajo dan, saj otroci lepo pozdravijo in se prisrčno zahvalijo. Prav lepo je videti, kako se jim zasvetijo oči, ko jim ponudimo knjigo ali pobarvanko ali kakšen priboljšek. Pred novim šolskim letom bomo zagotovo drug drugega razveselili, oni nas s svojo pristno hvaležnostjo, mi pa njih z zvezki in šolskimi potrebščinami.

 

Kontaktna oseba: Jana Flajs, e-naslov: [email protected]tel: 01/300 59 60, 040 336 509

Peter Tomažič,
generalni tajnik