Začel se je škofijski postopek beatifikacije ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich

27.1.2015 Frascati (Italija) Gibanje, Svetnik
Chiara Lubich - Vir: focolare.org.ph Chiara Lubich - Vir: focolare.org.ph

V katedrali v Frascatiju blizu Rima se je v torek popoldne začel škofijski del postopka za beatifikacijo ustanoviteljice Gibanja fokolarov Božje služabnice Chiare Lubich. Papež Frančišek je v svojem sporočilu zaželel, da bi svetel zgled njenega življenja vzbudil vedno nove odločitve zvestobe Kristusu. Slovesnost v prepolni katedrali, ki so jo preko velikih ekranov številni spremljali tudi na trgu, je vodil tamkajšnji škof Raffaello Martinelli.

Papež Frančišek je v svojem sporočilu spodbudil, da bi Božjemu ljudstvu dali spoznati življenje in delo Chiare Lubich, ki je sprejela Gospodovo povabilo in za Cerkev prižgala novo luč na poti do edinosti.

Ob sklepu uradnega dela slovesnosti je spregovorila tudi sedanja predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce, ki je zaželela, da bi z morebitnim priznanjem herojskih kreposti Chiare Lubich človeštvo in zgodovina lahko spoznala nove razvoj miru in vesoljnega bratstva. Poudarila je, kakšen dar je bila Chiara za mnoge: "Ko je sprejela karizmo, ki ji jo je Bog dal, se je Chiara razdajala, da bi to pot evangeljskega življenja prehodili mnogi. Z vedno novo odločenostjo je želela pomagati vsem, ki jih je srečevala, da bi postavili Boga na prvo mesto in skupaj dosegli svetost. Njen pogled in srce je vodila vesoljna ljubezen, ki je sposobna objeti vse ljudi v njihovi različnosti, vedno usmerjena v uresničitev Jezusove želje: da bi bili vsi eno", je še dejala Maria Voce.

Škof Martinelli je dodal, da je cerkveno sodišče poklicano presoditi delo, kreposti in zapise Chiare Lubich. Božje ljudstvo pa je povabil k molitvi v podporo njihovemu delu in k pričevanjem. Povejmo še to, da so se včerajšnje slovesnosti udeležili štirje kardinali, šest škofov, nekaj županov, predstavniki različnih cerkvenih gibanj in skupnosti ter predstavniki pravoslavne cerkve ter muslimanov in budistov.

 

Marjana Debevec