Voščilo slovenskih škofov kardinalu Angelu Sodanu ob 90. rojstnem dnevu

Dekan kardinalskega zbora, nj. eminenca kard. Angelo Sodano Dekan kardinalskega zbora, nj. eminenca kard. Angelo Sodano

Slovenski škofje so v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji poslali čestitko dekanu kardinalskega zbora nj. eminenci kard. Angelu Sodanu ob njegovem 90. rojstnem dnevu, ki ga bo praznoval 23. novembra 2017.

Škofje so v voščilu ponovno izrazili hvaležnost slovenskih katoličanov za prizadevanja kard. Sodana in Svetega sedeža za slovensko osamosvojitev. Kardinal Angelo Sodano je bil v času osamosvajanja Slovenije državni tajnik Svetega sedeža. 29. junija 1991 ga je na to funkcijo imenoval papež Janez Pavel II. Ena njegovih prvih mednarodnih nalog je bila postopek za mednarodno priznanje Slovenije in Hrvaške. Kardinal se je tej nalogi v celoti posvetil, pri čemur so mu koristile tudi izkušnje dolgoletne diplomatske kariere. Za zasluge in osebni prispevek k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju slovenske države je kardinal Angelo Sodano junija 1992 od tedanjega predsednika države Milana Kučana prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Kardinal Sodano je bil v Sloveniji že večkrat: najprej ob obeh obiskih papeža Janeza Pavla II. (leta 1996 in 1999), ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije ter leta 2012 na zasebnem obiksu. Ob tej priložnosti je visoki gost obiskal kraje, ki so bili v času prve svetovne vojne na območju Soške fronte močno prizadeti, ter tam molil za mir in spravo med narodi. Njegov oče, g. Giovanni Sodano, se je namreč neposredno po nastopu miru osebno srečal z usodo ljudi na Tolminskem in Kobariškem, kamor je bil poslan, da bi poskrbel za dostojen pogreb tedaj še nepokopanih padlih vojakov.