Vojna v krščanstvu in islamu

13.1.2015 ob 19:30 Ljubljana Izobraževanje , Ekumenizem, Kultura
Iz spletne strani Foruma za vero in kulturo Iz spletne strani Foruma za vero in kulturo

9. pogovorni večer Foruma za vero in kulturo, ki bo potekal pod naslovom Vojna v krščanstvu in islamu bo v torek, 13. januarja 2015, ob 19.30 v Atriju ZRC v Ljubljani. Sogovornika bosta dr. Anton Stres in Raid Al-Daghistani, moderiral bo dr. Vid Snoj.

Pogovor o vojni je aktualen zmeraj. Pa ne toliko zato, ker je vojna »oče vsega in vsega kralj«, kakor pri izvirih grške modrosti govori Heraklit, ampak bolj zato, ker je kot najbolj zapletena oblika organiziranega nasilja nenehno navzoča resničnost našega družbenopolitičnega življenja. Kar zadeva vojno, je nekdaj tudi zdaj, grožnja vojne je bolj ali manj blizu.

V tokratnem pogovoru nas bo predvsem zanimalo, kaj nam o vojni govorita krščansko in muslimansko sveto pismo, Nova zaveza in Koran, dotaknili pa se bomo tudi tega, kakšno izročilo o njej se je uveljavilo v teh dveh religijah in kakšen je pogled nanjo dandanes. Na primer: ali je v krščanstvu vsakdo, ki se bojuje v vojni, s tem nujno že v nasprotju s Kristusovo zapovedjo ljubezni in, še huje, v grehu? In po drugi strani: ali je vojna, ki je v islamu navzoča že od Mohamedovih časov, res samo erupcija nasilja z najvišjo religijsko sankcijo? Ali sodimo prav, kadar tako razmišljamo o »krščanski« ali »islamski« vojni? Ali pa zagonetna resničnost vojne ne v enem ne v drugem izročilu nima preprostega odgovora?