Verujem - 365 misli o veri

25.4.2013 Slovenija Knjižne novosti
Naslovnica Naslovnica

Pri založbi Novi svet je izšla nova knjiga. V njej zbrane misli različnih avtorjev v letu vere prinašajo spodbudo, da se vprašamo o veri in o posledicah, ki jih ima v našem vsakodnevnem življenju.

Wilhelm Mühs

Verujem - 365 misli o veri

Avtor zbirke je v uvodu zapisal:

»Kdor veruje in bo krščen, bo zveličan, kdor pa ne bo veroval, bo pogubljen« (Mr 16,16). Iz teh evangeljskih besed zaslutimo pomembnost in neizogibnost in nujnost vere za zveličanje.
Res je, da je prva izmed teoloških kreposti predvsem milost, se pravi dar, ki ga Bog podarja zastonj, brez kakršnih koli človeških zaslug, toda to še ne pomeni, da ni prav tako učinek človekovega sodelovanja, njegove volje in svobodne predanosti temu, kar je Bog razodel.
Ko se človek v veri zaupljivo odpira resnici, ne postane deležen le poznanja Boga, marveč tudi njegovega življenja in bistva.
Pričujoča zbirka misli je rezultat potrpežljivega in večletnega raziskovanja. Vsebuje definicije in razmišljanja, s katerimi so sveti spisi, teologi in svetniki ter tudi modreci in pesniki v teku stoletij poglabljali in opisovali nekatere vidike izredne živosti vere, neusahljivega vira zveličanja.
Namen antologije je, da bi bil bralec deležen svetlobe in usmeritve, s katerima so izbrane misli – kakor
svetilke vzdolž poti življenja – navdajale zbiratelja. Le-ta si želi, da bi ta ali oni navedek v srcu prižgal lučko, ki naj razsvetljuje in omogoča čudovito dogodivščino vere; tiste vere, ki bo po Božji obljubi vodila verujočega v večno bivališče, kje ni »ne smr ti ne žalovanja ne vpitja ne bolečine« (Raz 21,4).

Več na priloženih povezavah: Novi svet in Facebook.