Srečanje predstavnikov evropskih Marijinih narodnih svetišč

17.10.2023 ob 10:00 Banneux, Belgija Cerkev v svetu, Romanje

Od 17. do 20. oktobra je v Belgijskem Marijinem narodnem svetišču potekalo srečanje predstavnikov evropskih Marijinih narodnih svetišč. Udeležili so se ga tudi predstavniki Slovenskega Marijinega narodnega svetišča.

Mreža Evropskih Marijinih narodnih svetišč letos praznuje 20 let obstoja. Nastala je leta 2003, na pobudo tedanjega škofa v Lurdu, msgr. Jacquesa Perriera. Povezuje dvaindvajset Marijinih narodnih svetišč, v 20 evropskih državah. Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje je v Mreži prisotno od vsega začetka, pridružilo se je na pobudo tedanjega ljubljanskega nadškofa msgr. dr. Franca Rodeta.

Letošnje srečanje je potekalo v Belgijskem Marijinem narodnem svetišču Banneux. Udeležilo se ga je 27 predstavnikov iz 15 Marijinih narodnih svetišč. Med njimi tudi rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča Brezje, dr. p. Robert Bahčič ter vodja Romarskega urada Brezje, dr. Andreja Eržen Firšt.

Banneux leži v francosko govoreči belgijski pokrajini Valonija, 120 km južno od prestolnice Bruselj. Devica Marija se je leta 1933 v vasi Banneux 11-letni deklici Mariette Beco prikazala osemkrat. Med 15. januarjem in 2. marcem 1933 je Devica ubogih, kot se je Marija predstavila Mariette, prenesla sporočila, ki k Njej vabijo uboge. »Pridite k meni, jaz bom potolažila vaše bolečine. Verjemite vame in jaz bom verjela v vas. Jaz sem Mati Odrešenika, Mati Boga, molite veliko.« So bila sporočila Device ubogih.

Prikazovanja so bila potrjena 22. avgusta 1949, 16 let po prikazovanjih. Od takrat naprej k izviru vode, ki ga je Devica ubogih pokazala Mariette, romajo številni narodi. Svetišče se nahaja v gozdu in je tudi zaradi tega drugačno od ostalih Marijinih narodnih svetišč.

Letošnje srečanje je potekalo pod geslom 'Potopite svoje roke v vodo mojega izvira'. Marija nas s tem vabi, da obnovimo milosti, ki smo jih prejeli pri zakramentu svetega krsta.

Na vsakoletnem srečanju si predstavniki izmenjajo ideje, načrte ter razmišljajo o pastorali romarjev. Osrednja govorca letošnjega srečanja sta bila msgr. Jean-Pierre Delville, škof iz Liege ter msgr. Franco Coppola, apostolski nuncij v Belgiji. Msgr. Delville je spregovoril o pomenu in vsebini prikazovanj Device Marije v Banneux ter o posebnem prikazovanju, ki se je dogodilo leta 1942, židovskemu rabinu, ki so ga skrivali v Banneux.

Apostolski nuncij msgr. Coppola je pred prihodom v Belgijo služboval v Mehiki, zato je z nami delil izkušnjo romanj v največjem Latinsko Ameriškem svetišču Guadalupe.

Najpomembnejši del srečanja so poročila predstavnikov svetišč. V njih predstavijo delo svetišča v preteklem letu, izzive, s katerimi se srečujejo ter projekte, ki jih pripravljajo. Letošnjega srečanja sta se lahko udeležila tudi predstavnika Ukrajinskega Marijinega narodnega svetišča Zarvanytsya. Po dolgem času so na srečanje prišli tudi predstavniki Španskega Marijinega narodnega svetišča Zaragoza. Srečanja so se udeležili predstavniki svetišč: Banneux (Belgija), Brezje (Slovenija), Czikszomlyo (Romunija), Einsiedeln (Švica), Fatima (Portugalska), Knock (Irska), Levoca (Slovaška), Lurd (Francija), Mariapocs (Madžarska), Marija Bistrica (Hrvaška), Szentkut (Madžarska), Mellieha (Malta), Vilnius (Litva), Zaragoza (Španija) ter Zarvanystsya (Ukrajina).

V vsa evropska Marijina svetišča se romarji vračajo v enaki meri kot pred epidemijo, le sestava skupin se je zelo spremenila. Skupine romarjev so manjše, narašča pa število individualnih romarjev.

Naslednje leto bo srečanje potekalo v Hrvaškem Marijinem narodnem svetišču Marija Bistrica.