Več kot 1200 mladih na Ritmu srca 2016

14.10.2016 Ljubljana Glasba, Kultura, Mladina, Radio Ognjišče
Foto - Radio Ognjišče Foto - Radio Ognjišče

V petek, 14. oktobra 2016, je več kot 1200 mladih napolnilo dvorano OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu nad Ljubljano z namenom prisluhniti letošnjim novim sodobnim krščanskim skladbam. Gre za druženje mladih ob glasbi in razmišljanjih, ki jih je tokrat pripravil p. Branko Cestnik. Poleg Stične mladih je naš festival eden največjih, na področju tovorne glasbe pa skoraj edini, kjer se mladi združijo ob tovrstni glasbi.

Na spodnjih povezavah so dostopne fotografije in videoposnetki.

https://www.facebook.com/RadioOgnjisce/photos/?tab=album&album_id=10157612760285224
https://www.flickr.com/photos/140349448@N03/sets/72157675069295006/
http://radio.ognjisce.si/sl/183/utrip/21987/
https://www.youtube.com/playlist?list=PLpIXex1rYeM_dAT-4rV8DXBOnSMIYV0di


Več o festivalu

P. Cestnik na festivalu Ritem srca mladim: Vsa tvoja dejanja imajo posledice, pa če to želiš ali ne!

V polni veliki športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja je v četrtek, 14. oktobra 2016 na festivalu "Ritem srca 2016" odmevala sodobna krščanska glasba. Uvodni festivalski del, ki ga je spremljalo več kot 1200 ljudi, predvsem mladih je prinesel deset novih odličnih sodobnih krščanskih sklad, v drugem delu pa so se nastopajoči skupaj z obiskovalci zlili v občestvo, ki je doživeto slavilo Boga. Mlade je med slavljenjem nagovarjal p. Branko Cestnik.

V prvem delu Ritma srca 2016 je deset ustvarjalcev in izvajalcev sodobne krščanske glasbe predstavilo svoje nove skladbe, ki so jih napisali prav za letošnji dogodek in so hkrati izšle na festivalski zgoščenki. Nastopila so že uveljavljena pa tudi nova imena slovenske sodobne krščanske glasbe: Alex Centa, Neža Pančur - Nessy, Borut Skočir, Dominik, Projekt Canta, Svetnik, Ingrid Müller Horvatič, Glasbena skupina Spes, Rebeka Prelesnik in PopKORn.

P. Cestnik je v pričevanju spomnil, da na Boba Dylana, ki je prejel prestižno Nobelovo nagrado za literaturo. V eni od svojih skladb sporoča, da moramo nekomu služiti. "Ali Bogu ali hudiču?" je mlade vprašal p. Cestnik. "Vsa tvoja dejanja imajo posledice, pa če to želiš ali ne. Zato se odloči in trdno skleni, da boš služil Gospodu. Raje sedaj, zavestno in trdno to skleni, da te kasneje ne bo zaneslo," je mladim položil na srce in dodal, da služimo tako, da smo usmiljeni in sočutni. "Gospod hočem biti kakor Ti, hočem biti usmiljen, kakor Ti," je z mladimi svoje razmišljanje sklenil p. Cestnik.


Več o letošnjih izvajalcih

Glasbena skupina Spes je kot prva nastopila s pesmijo "V luč ljubezni", ki govori o našem življenju, od rojstva do večnosti. Bojana, članica skupine pravi: "Želimo si, da bi se ljudje v tej pesmi poskočnih ritmov in z zanimivim preobratom našli, da bi našli sebe, svoje življenje, predvsem pa hvaležnost Bogu za naše bivanje na zemlji in je hkrati prošnja za naprej, za večnost."

Skupina Svetnik, zagotovo ena najbolj prepoznavnih skupin sodobne krščanske glasbe v Sloveniji, je na festivalski oder stopila kot druga. Besedilo pesmi "Na goro" je napisal Tomaž Kete, člani skupine Svetnik pa si želijo, da bi se prijela in postala stalnica na raznih slavljenjih in molitvenih srečanjih.

Glasbenica in pevka Neža Pančur - Nessy je na letošnjem festivalu nastopila s pesmijo "Gospodu hvala". Z njo sporoča, naj delamo tisto, kar nas razveseljuje, naj ne obupamo na poti do tega, saj življenje prinaša veselje in kakšne padce, iz kateri se potem naučimo, znamo ceniti vesele trenutke.

Skupina Dominik se je po desetih letih znova vrnila na festival, tokrat s pesmijo "Svet je isti", za katero je besedilo prispevala Jana Kvas. "To je ena krasna balada, ki srcu polaga, da se moramo ljubiti med seboj, da se moramo spoštovati in slediti Jezusovemu nauku," pravi Boštjan Čuvan.

Danijel Tement, član skupine PopKORn, ki prihaja iz župnije Sv. Marko niže Ptuja (Markovci), je avtor besedila in glasbe za pesem "Hvala ti, Gospod", s katero so nastopili kot peti na letošnjem festivalskem delu Ritma srca. "Pesem je nastala zelo spontano. Pred tremi leti sva z ženo dobila hčerkico, ki je skoraj umrla in potem je na tej osnovi nastal ta tekst in pozneje še pesem," o pesmi pravi Danijel, ki se skupaj z ženo zdaj veseli nagajive triletnice.

Rebeka Prelesnik, mlada ustvarjalka, ki smo jo na festivalu Ritem srca spoznali lani, je letos nastopila s pesmijo "Grem s Teboj". Z veseljem, ker sme na ta način pričevati o pesmi pravi: "Pesmi Ljudem, ki jo bodo poslušali, želim, da jih nagovori, da jim pomaga v tistih težkih trenutkih, ko se jim zdi, da jim gre vse narobe in da jih dvigne!"

Kantavtor Borut Skočir, ki prihaja iz Kobarida, je na festivalu Ritem srca letos nastopil drugič. Tokrat s pesmijo "Spet nov dan", ki je nastala v trenutku navdiha in nas vabi, da se zavedamo, kakšno moč ima Ljubezen. "Moja moč je v iskanju Ljubezni," je prepričan Skočir, ki pravi, da si bo še naprej prizadeval ustvarjati doživeto sodobno duhovno glasbo.

Projekt Canta! je stalnica naših festivalov in tudi letos zanje velja, da ni dovolj, da ste jih slišali, morate jih tudi videti. Primož Vasle o pesmi pravi: "Ja, tudi jaz se vidim v tem mlademu Judu in vsak se lahko najde v njem - ko hočemo nekaj na silo, na hitro, z revolucijo… Potem pa pride Jezus in reče nekaj povsem nasprotnega in mi tega ne razumemo. To je potem ta borba med kitico in refrenom."

Kot zadnji je v festivalskem delu letošnjega Ritma srca nastopil najmlajši izvajalec Alex Centa. Velik zgled mu je papež Frančišek, ki mu je posvetil letošnjo festivalsko pesem Bergolio. Njegova želja je, da bi vsi, ki jo poslušajo: "Da se jih dotakne, saj poje o nekom, ki še zdaj živi in lahko razsvetli pot, po kateri, upam, da bodo tudi ostali stopili. Upam, da v njej začutijo pristno podobo papeža Frančiška!"

Izvajalci, gledalci in poslušalci združeni v doživetem slavljenju Boga

Festivalski del letošnjega Ritma duha 2016 se je v drugem delu zlil s slavilnim. Sooblikovali so ga vsi nastopajoči v festivalskem delu, ki so se jim pridružili odlična pevka Iva Stanič, pevec Andrej Jerman in zbori treh škofijskih gimnazij: zbor gimnazije Želimlje, ki ga vodi Polona Stegu, zbor škofijske gimnazije Maribor, ki ga vodi zborovodkinja Marija Sedej in zbor škofijske gimnazije Vipava, ki ga vodi Meta Praček. Spremljal jih je festivalski bend: Matej Tekavčič (Gal Gjurin) - bas, Dorian Granda (Muff) - bobni, Martin Lunder (Los ventilos) - kitara, Andrej Marinčič (Selecto) - klaviature. Z nami so bili tudi animatorji Stične mladih pod vodstvom Emanuele Eduard.


Alen Salihović, Informativni program Radia Ognjišče, Štula 23, 1210 Ljubjana Šentvid, tel. 01 292 75 04, e-mail: [email protected], spletna stran: http://radio.ognjisce.si