Vatikan: Predstavili tretjo knjigo papeževe trilogije Jezus in Nazareta - Jezusovo otroštvo

20.11.2012 Vatikan Knjižne novosti
Papež Benedikt XVI. Papež Benedikt XVI.

V torek, 20. novembra 2012, so v Vatikanu predstavili tretji del knjižne trilogije Jezus in Nazareta Benedikta XVI. z naslovom Jezusovo otroštvo. Knjiga bo v knjigarnah na voljo v sredo, in sicer v devetih jezikih (italijanskem, brazilskem, hrvaškem, francoskem, angleškem, portugalskem, španskem, poljskem in nemškem) in v petdesetih državah. Skupna naklada presega milijon izvodov. V prihodnjih mesecih bodo zadnji del papeževe trilogije prevedli še v dvajset drugih svetovnih jezikov ter jo izdali v 72 državah.

Knjigo Jezusovo otroštvo sta na današnji tiskovni konferenci med drugimi predstavila predsednik Papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi in docentka teologije na Papeški katoliški univerzi v Rio de Janeiru Maria Clara Bingemer. Slednja je dejala, da nas papež vabi, da s pomočjo njegove knjige odpremo nov prostor. »Ko se pripravljamo na praznovanje božiča, nam papeževa knjiga lahko pomaga, da odpremo v sebi prostor, v katerem se bo lahko rodil in se razodel Odrešenik, v tem našem svetu, ki zelo potrebuje njegov evangelij,« je zatrdila Bingemerjeva. Z založniki – to sta Vatikanska založba in Založba Rizzoli – se je nato srečal tudi papež Benedikt XVI.

Jezusovo otroštvo, izpod peresa papeža Benedikta XVI., obsega 176 strani in je razdeljeno na štiri poglavja in zaključek. Prvo poglavje avtor nameni Odrešenikovemu rodovniku v Matejevem in Lukovem evangeliju, ki se med seboj sicer zelo razlikujeta, a oba vsebujeta isti teološko simbolični pomen, namreč umestitev Jezusa v zgodovino in opredelitev njegovega izvora kot novega začetka zgodovine sveta. Drugo poglavje govori o oznanjenju rojstva Janeza Krstnika in nato Jezusa, pri čemer papež vzame pod drobnogled pogovor med Marijo in nadangelom Gabrijelom. Bog preko ženske išče nov način prihoda na svet, zapiše Benedikt XVI. V tretjem poglavju se bralec približa Jezusovemu rojstvu v Betlehemu, ki je osvetljeno tudi iz takratnega družbeno-zgodovnskega vidika. Izpostavljeni so določeni segmenti, na primer revščina, v katero se rodi Jezus, posebna Božja ljubezen do ubogih, besede slave, ki jo pojejo angeli. Trem modrim, ki sledijo zvezdi, da bi počastili judovskega kralja, je posvečeno četrto poglavje. Benedikt XVI. zaključek nameni zadnjemu prizoru iz Jezusovega otroštva, ki ga najdemo v evangelijih, in sicer gre za tridnevno romanje v Jeruzalem ob prazniku pashe, med katerim dvanajstleten Jezus ostane v jeruzalemskem temlju in razpravlja z učitelji.

Prvi dve knjigi trilogije Jezus iz Nazareta papeža Benedikta XVI. sta izšli leta 2007 in 2011. Govorita o Jezusovem javnem življenju in delovanju. V prvi knjigi papež spregovori o Jezusovemu življenju od krsta do spremenjenja na gori, v drugi pa od vhoda v Jeruzalem do vstajenja.

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.