Vabilo na predstavitev skupnosti Cenacolo

22.3.2014 ob 17:00 Ljubljana - Vič, Antonov dom

IZ TEME V SVETLOBO

Spoštovani,                                                                        

v soboto, 22. marca letos ob 17.00, se bo v Ljubljani na Viču v Antonovem domu (Tržaška cesta 85) predstavila skupnost  Cenacolo, ki v Sloveniji letos praznuje desetletnico delovanja. Skupnost Cenacolo je mednarodno društvo, ki v svojih hišah povezuje pripadnike različnih narodov in jih uči sožitja ter jih spremlja na poti iz teme v svetlobo.

Verjamemo, da vas v postnem času, ko še bolj poglobljeno razmišljamo o smislu življenja in o tem, kako bi vstali skupaj s Kristusom, njihova zgodba ne bo pustila ravnodušnih.  Preko pesmi, plesa , igre in filma vam bodo prikazali svojo pot. Poseben pečat bodo dogajanju na odru prispevala tudi osebna pričevanja tistih, ki jih skupnost spreminja.

Želimo, da bi ob tem videli in začutili  utrinek iz življenja skupnosti Cenacolo.  Zgodba, ki jo boste doživeli na odru v Antonovem domu bo resnična.  Želeli bi, da jo ponesete še kam drugam, h komu, ki bo na tej poti videl upanje in vstajenje.

Program srečanja:

16.00: sveta maša v župnijski cerkvi na Viču

17.00: uvodne pesmi

17:15: »Nič ni nemogoče za Boga« pričevanje sestre Elvire (film)

17:50: pričevanja

18:30: plesna predstava v izvedbi skupnosti Cenacolo

19:00: zaključek

Prijazno vabljeni, da se nam pridružite!

Barbara Šubic, zastopnica skupnosti v Sloveniji

 

PREDSTAVITEV SKUPNOSTI CENACOLO

Skupnost je ustanovila redovnica sestra Elvira Petrozzi leta 1983 v Saluzzu v Italiji. Po svetu je sedaj več kot 56 hiš, za fante in dekleta. Sestra Elvira Petrozzi je  v svojem srcu dolga leta čutila željo, da odgovori na Božji klic in svoje življenje daruje osamljenim in na skrajni rob odrinjenim mladim. Po letih prizadevanj, potrpežljivega čakanja in molitve je njen »Zgodi se!«, ki mu je vedno zvesto sledila, omogočil to čudežno Božje delo, kjer je toliko mladih, ranjenih od posledic omam in brez volje do življenja, začutilo sprejetost in ljubezen. Ona pravi, da je vsak zasvojenec biser, ki je padel v blato in ga je treba samo pobrati in obrisati.

 V tej šoli življenja se srečaš s preprostim, urejenim, družinskim načinom življenja, ki temelji na delu, molitvi, iskrenih medsebojnih odnosih, prijateljstvu in požrtvovalnosti. In to je, kot pravi s. Elvira, »kristoterapija« To življenje ima vir v živi in osebni veri v Jezusa Kristusa.  Preko molitve in življenja po evangeliju, ki sta glavna in konkretna temelja v vsakdanjiku Skupnosti, okušajo mladi blagodejnost odpuščanja, notranji mir in ozdravljenje notranjih ran: vse to, kar ti podari edino Božja ljubezen. Duhovnost v skupnosti je marijanska, v središče pa postavlja evharistijo. Med dnevom se smiselno prepletajo delo, molitev (rožni venec, adoracija, branje božje besede), iskren pogovor, prosti čas in razvedrilo. Skupnost verjame, da krščanski način v človeku rodi upanje.

Skupnost Cenacolo je prisotna v Evropi, Južni in Severni Ameriki ter v Afriki.

Več informacij iz »izvira« lahko najdete na uradni spletni strani Cenacola: www.comunitacenacolo.it/, slovensko spletno stran pa so postavili bivši slovenski člani Cenacola: www.cenacolo-ex.org/.

 

SKUPNOST V SLOVENIJI

Maja 2004 je skupnost Cenacolo dobila svoj prostor tudi v Sloveniji v Škocjanu na Dolenjskem (Vrh pri Škocjanu, Škocjan 46, 8275 Škocjan), aprila 2006 nam je Vlada RS kot Mednarodnemu društvu dovolila delovanje na ozemlju RS,  maja 2008 pa je pridobila status humanitarne organizacije. Status humanitarne organizacije nam omogoča, da smo upravičeni do 0,5 odstotka dohodnine, ki jo lahko vsak davčni zavezanec podari tistim, ki so mu pri srcu. Seznam upravičencev za donacije 2010, med katerimi je tudi naše društvo, lahko najdete na spletni strani DURS-a: 

www.durs.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/1658/5650/d90f65a690/

V Škocjanu je 21 fantov, ki živijo v stari domačiji, ki so jo naredili bivalno in jo še naprej urejajo. Poleg hiše za bivanje imajo še gospodarsko poslopje, hlev, velik vrt, pašnik in nekaj gozda. Vsaka hiša se mora vzdrževati sama. Kuhajo sami, skrbijo za sebe, delajo na vrtu, v hlevu in skrbijo za živino.