Vabilo na pogovor z »govorečimi knjigami« in otvoritev mobilne razstave

24.7.2019 ob 10:00 Kersnikova 2, Ljubljana Karitas, Dobrodelnost

Slovenska Karitas vabi na pogovor z »govorečimi knjigami« in otvoritev mobilne razstave, ki bo v sredo, 24. julija 2019 ob 10. uri v Knjižnici Otona Župančiča, Kersnikova 2, v Ljubljani (velika prireditvena dvorana v 3. nadstropju).

Slovenska Karitas tudi letošnje poletje nadaljuje z akcijo ozaveščanja Kaj je dom?/#whatishome. Otvorili jo bodo s pogovorom z »govorečimi knjigami« in otvoritvijo mobilne razstave Ciljev trajnostnega razvoja.

Kaj je dom?/#whatishome je akcija ozaveščanja, ki poteka v 11 evropskih državah in se osredotoča na povezanost migracij in globalnega razvoja. Cilj akcije je širše razumevanje in sprejemanje ljudi v novih državah, potem, ko so morali zapustiti prvotni dom, pa naj bo razlog migracije prisilen ali prostovoljen. Ključno pri integraciji je učenje jezika in uporaba besed, ki pomagajo priseljencem, da se lažje integrirajo v novo okolje in jih ljudje sprejmejo. 

Njihove goste z izkušnjo migriranja boste lahko sami vprašali kako se počutijo, znajdejo v Sloveniji, kako se je učiti slovenščino, kaj jim je v Sloveniji všeč, kaj pogrešajo, zakaj so prišli v Slovenijo… in tudi Slovence, ki imajo izkušnjo migriranja v tujino, kako so se oni tam počutili in vključili v družbo. Hkrati boste lahko izvedeli tudi kaj ljudem po svetu pomaga, da jim ni potrebno zapustiti svojega doma, če si tega ne želijo in o Ciljih trajnostnega razvoja.

Program

Uvodni pozdravi:
- mag. Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas,
- Saša Eržen, koordinatorica akcije ozaveščanja Kaj je dom?/#whatishome na Slovenski karitas.

V nadaljevanju bo možno v obliki manjših skupin spregovoriti z »govorečimi knjigami«, z gosti:
- Luiji Youhannes, iz Eritreje,
- Jean Damascene Kwizera in Christophe Rukundo, sodelavca Caritas Ruanda,
- Slavka Cekuta,  11 let misijonarka v Albaniji, danes prostovoljka Škofijske karitas Novo mesto, kjer pomaga albanskim družinam,
- Irma Šinkovec, sodelavka Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve RS,
- Jana Lampe, vodja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči na Slovenski karitas. 

Otvoritev mobilne razstave Cilji trajnostnega razvoja.

Ob 11.30 bodo druženje nadaljevali s pogostitvijo Skuhne, socialnega podjetja kulture in kulinarike Afrike, Azije in Južne Amerike. 

Prosijo, da jim vašo udeležbo sporočite do 22. 7. 2019 na tel. 01/300–59–69/60 oz. e-naslov: [email protected],kjer dobite tudi več informacij.