Vabilo na izobraževanje Škofijske karitas Ljubljana Kako poskrbeti zase, ko pomagam drugim

11.4.2019 Cerknica Dobrodelnost, Karitas

Škofijska karitas Ljubljana v četrtek, 11. aprila 2019, vabi na tradicionalni izobraževalni večer, ki bo potekal v prostorih Salezijanskega mladinskega centra v Cerknici, Tabor 29, s pričetkom ob 19.30.

Mag. Nataša Ropret, zakonska in družinska terapevtkabo predavala na temo Kako poskrbeti zase, ko pomagam drugim.

Mag. Nataša Ropret deluje kot zakonska in družinska terapevtka v okviru terapevtskega zavoda Inštitut Addictiva. Pri svojem terapevtskem in znanstveno-raziskovalnem delu posveča največ pozornosti področju nekemičnih zasvojenosti, še posebej posameznikom in parom, ki imajo težave na področju zasvojenosti s spolnostjo, težavam s pornografijo in soodvisniškimi odnosi. 

Nekaj misli iz napovedanega predavanja:

Kot prostovoljci Karitas se pri svojem delu srečujete z ljudmi, ki so v različnih potrebah in stiskah. Nesebično delite svoj čas, svojo pozornost in svoje moči za služenje ubogim. Pri svojem delu se srečujete tudi z težkimi občutji in dogodki, ki gredo pogosto mimo vas in se verjetno niti ne zavedate, kakšen učinek imajo na vas. Koliko zmorete delo z ubogimi pustiti na Karitas in ga ne nositi domov?  Kaj narediti z bolečino in sočutjem, ki ju doživljate ob bolečini drugega. Nemočjo, ko vidite stisko drugih in jih je ne morete odvzeti? Kam s težkimi čutenji, ki se kopičijo v vas - morebiti jeza, žalost, krivda, sram? Kako se zavarovati pred izgorelostjo in ob skrbi za druge poskrbeti tudi zase? Kako spustiti odgovornost za druge in jo izročiti v Božjeroke? Znate postaviti osebne in čustvene meje uporabnikom pomoči Karitas, se soočiti z njihovim, včasih tudi manipulativnim igranjem na vaša čustva in dobroto? Se znam pri svojem delu povezati z ostalimi prostovoljci in iz te povezanosti črpati moč in znanje za delo z ljudmi?

                                                                                    

Jože Kern
Škofijska karitas Ljubljana