V Vatikanu predstavili uradni program prvega apostolskega potovanja papeža Frančiška v Rio de Janeiro

22.7.2013 Vesoljna Cerkev Mladina, Papež Frančišek
Papež Frančišek - Foto Robert Bahčič OFM Papež Frančišek - Foto Robert Bahčič OFM

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je v sredo, 17. julija 2013, na vatikanskem tiskovnem uradu predstavil prvo mednarodno apostolsko potovanje papeža Frančiška. Kot je znano, se bo papež od 22. do 29. julija 2013 udeležil 28. svetovnega dne mladih v Riu de Janeiru v Braziliji, ki bo potekal na temo Pojdite in naredite vse narode za moje učence.

Po Lombardijevih besedah gre za posebno potovanje: prvo potovanje papeža Frančiška je namenjeno Latinski Ameriki, od koder sveti oče tudi sam prihaja. Odločitev ni bila njegova. Rio de Janeiro je kot kraj 28. svetovnega dneva mladih izbral Benedikt XVI., ko je bil še papež. Lombardi je omenil zanimivo podobnost s prvim apostolskim potovanjem papeža Benedikta XVI. Tudi on je namreč takoj po izvolitvi najprej obiskal svetovni dan mladih v Kölnu v Nemčiji, domovini sedaj zaslužnega papeža, kraj srečanja mladih pa je takrat tudi izbral Benediktov predhodnik, Janez Pavel II.

Program potovanja sledi običajni shemi svetovnih dni mladih in ga je odobril že Benedikt XVI. Na Frančiškovo željo pa so bili dodani še nekateri dogodki. To so: romanje v Aparecido, kjer bo Frančišek v Marijino varstvo izročil svetovni dan mladih; obisk favele, revne četrti v Riu; srečanje z mladimi, ki se zdravijo za odvisnostjo od drog; in srečanje s člani odbora Celama. Med posebnostmi tokratnega potovanja bo tudi to, da med poletom na letalu ne bo običajnega srečanja z novinarji, in sicer v obliki vprašanj in odgovorov, kot je to bilo med potovanji z Benediktom XVI. Frančišek je namreč izrazil željo, da bi vsakega novinarja osebno pozdravil in ga spoznal.

Papež Frančišek bo iz rimskega letališča Fiumicino poletel v ponedeljek, 22. julija 2013, ob 9.45 in bo po dobrih dvanajstih urah leta pristal na mednarodnem letališču Ria de Janeira, kar pomeni ob 16. uri po lokalnem času. Svetega očeta bodo pričakali cerkveni in politični predstavniki, med njimi tudi brazilska predsednica Dilma Rousseff. Uradni sprejem pa bo potekal v vladni palači v Guanabari, kjer bo papež Frančišek imel tudi prvi uradni govor. Papež bo med potovanjem bival v kraju Sumaré, v rezidenci nadškofije Rio de Janeiro. Kraj je odmaknjen nekaj kilometrov od središča mesta in se nahaja na višini 400 metrov. Tu je dvakrat bival tudi Janez Pavel II. 

Torek, 23. julij 2013, je namenjen počitku. Zvečer ob pol osmih bo v Copacabani sveta maša, s katero se bo uradno začel 28. svetovni dan mladih. Papež Frančišek pri maši ne bo navzoč.

sredo24. julija 2013, bo sveti oče zjutraj s helikopterjem poletel v 200 km oddaljeno Aparecido. Kot je opozoril p. Lombardi, gre za osebno romanje papeža Frančiška, za katero je sam izrazil željo. Razlog je torej njegova osebna pobožnost do Matere Božje. Aparecida je brazilsko narodno marijansko svetišče. Tu je potekalo tudi pomembno zasedanje škofov Latinske Amerike in Karibov, katerega rezultat je znani Dokument iz Aparecide, ki je nastal pod vodstvom takrat kardinala Bergogla. Papež Frančišek bo v baziliki najprej molil pred kipom Naše Gospe brezmadežnega spočetja iz Aparecide. Ob 10.30 bo sledila sveta maša. Po kosilu v bližnjem semenišču, se bo papež vrnil v Rio de Janeiro. Tu bo ob 18.30 obiskal bolnišnico Sv. Frančiška Asiškega, kjer se zdravijo odvisniki od drog in alkohola, večinoma mladi. Vključitev obiska bolnišnice na program potovanja je bila želja papeža Frančiška. Bolnišnico sicer vodijo frančiškani, a simbolično predstavlja vse skupnosti, ustanove in osebe, ki se delajo na tem področju, se posvečajo odvisnikom, revnim in izključenim osebam, je zatrdil p. Lombardi.

Četrtek, 25. julij 2013, bo sveti oče začel z obiskom mestne hiše, kjer se bo srečal z županom Ria de Janeira. Simbolično mu bodo izročeni ključi mesta, nato pa bo blagoslovil olimpijske zastave. Ob 11. uri se bo papež Frančišek napotil v favelo Varginha, eno od revnih četrti na obrobju Ria. Gre za manjšo favelo, ki ima okoli 1500 do 2500 prebivalcev in velja za varno, kar pomeni, da so iz nje odstranili droge in orožje, ki je v favelah pogosto prisotno. V tamkajšnji župnijski cerkvi bo blagoslovil novi oltar, nato pa se bo peš podal do bližnjega nogometnega igrišča, kjer ga bo pričakala lokalna skupnost. Med potjo bo tudi vstopil v eno od hiš in pozdravil družino. Zbrane na nogometnem igrišču bo sveti oče nagovoril. Isti dan, zvečer ob 18. uri, se bo papež Frančišek na obali Copacabane prvič srečal z mladimi udeleženci svetovnega dneva mladih 2013. V panoramskem avtomobilu bo prevozil 4 km dolgo pot, ki pelje ob znameniti peščeni obali, in na ta način pozdravil zbrano množico. Ob koncu bo potekalo besedno bogoslužje, sveti oče pa bo mlade tudi nagovoril.

petek, 26. julija 2013, bo papež Frančišek zjutraj spovedal pet mladih v parku imenovanem Quinta da Boa Vista. Nato se bo na nadškofiji na kratko srečal z mladoletnimi osebami, ki prestajajo zaporno kazen. Opoldne bo z balkona nadškofije Ria de Janeira molil Angelovo čaščenje. Srečal se bo z organizacijskim odborom srečanja mladih v Riu in imel kosilo z dvanajstimi mladimi različnih narodnosti. V petek zvečer bo na obali Copacapane v navzočnosti papeža Frančiška potekal križev pot. Sveti oče bo imel tudi nagovor.

soboto, 27. julija 2013, bo papež ob 8. uri daroval mašo v katedrali v Riu de Janeiru. Sledilo bo srečanje s politiki in diplomati, predstavniki civilne družbe, podjetništva, kulture in večjih verskih skupnosti. Ta dan bo papež kosil z brazilskimi kardinali in škofi. Zvečer ob 19.30 pa bo v Guaratibi potekalo molitveno bdenje. Med njim bo papež mlade posebej nagovoril, sledila pa bo procesija z Najsvetejšim.

V Guaratibo se bo Frančišek vrnil naslednji dan, v nedeljo 28. julija 2013, in z začetkom ob 10. uri daroval sveto mašo ob sklepu 28. svetovnega dne mladih. Ob koncu bo še povedal, kje bo potekalo naslednje, torej 29. svetovno srečanje mladih. V nedeljo popoldan je še predvideno srečanje papeža s koordinacijskim odborom Celama, torej Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike, kar je bilo umeščeno na program na papeževo željo. Tik pred povratkom v Vatikan se bo papež Frančišek še sestal s prostovoljci svetovnega dne mladih. Zvečer ob 18.30 se bo poslovil na letališču Ria de Janeira in ob 19. uri po lokalnem času poletel proti Evropi. Pristanek na rimskem letališču Ciampino je predviden v ponedeljek, 29. julija 2013, ob 11.30.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan