V Vatikanu predstavili Instrumentum laboris za sinodo o družini

23.6.2015 Vatikan Družina, Škofovska sinoda

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so v torek, 23. junija, predstavili delovni dokument ali t.i. Instrumentum laboris za 14. redno generalno zasedanje škofovske sinode o družini. Zasedanje bo potekalo od 4. do 25. oktobra letos v Vatikanu na temo: Poklicanost in poslanstvo družine v Cerkvi in sodobnem svetu. Dokument so predstavili kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik škofovske sinode, kardinal Peter Erdő, generalni relator 14. rednega generalnega zasedanja, in posebni tajnik nadškof Bruno Forte.

Kardinal Baldisseri o pripravi dokumenta

Instrumentum laboris sledi strukturni zasnovi dokumenta Relatio Synodi, torej poročila izrednega zasedanja škofovske sinode leta 2014. Kot je pojasnil kardinal Baldisseri, je generalno tajništvo sinode že novembra 2014 pripravilo osnutek dokumenta, t.i. Lineamenta, ki je bil sestavljen iz Relatio Synodi in 46 vprašanj, namenjenih poglobitvi omenjenega sinodalnega dokumenta. Vse je zatem bilo poslano vzhodnim katoliškim Cerkvam sui iuris, škofovskim konferencam, dikasterijem rimske kurije in drugim upravičencem, ki so morali posredovati svoje odgovore do 15. aprila 2015. Kardinal Baldisseri je zatrdil, da je bil odziv izjemen s strani celotnega Božjega ljudstva. Kot je dejal, je do danes generalno tajništvo prejelo 359 pripomb, ki so jih svobodno poslale škofije in župnije, cerkvena združenja in spontane skupine vernikov, gibanja in civilne organizacije, raziskovalni centri, predvsem pa številne družine in posamezni verniki. Ves čas pa univerze, akademske ustanove, raziskovalni centri in posamezni znanstveniki poglabljajo in bogatijo sinodalne tematike preko simpozijev, srečanj in publikacij. Pripombe in predloge so zatem pregledali in pripravili povzetke ter jih vključili v danes predstavljeni Instrumentum laboris.

Kardinal Baldisseri je pojasnil, da 14. redno generalno zasedanje, posvečeno poklicanosti in poslanstvu družine v Cerkvi in današnjem svetu, nadaljuje 3. izredno zasedanje leta 2014, kjer se je razpravljalo o pastoralnih izzivih glede družine v kontekstu evangelizacije. Tesna povezanost med obema sinodalnima dogodkoma se odraža v tem, da Relatio Synodi predstavlja izhodiščno točko za nadaljnjo pot. Skupaj z oceno in poglobitvijo dogodka v tem medsinodalnem obdobju bo Instrumentum laboris osnova za delo naslednjega zasedanja.

Vsebinska zasnova Instrumentum laboris

Instrumentum laboris je sestavljen iz 147 točk, razdeljenih v tri dele. V prvem delu, ki nosi naslov Poslušati izzive glede družine, je najprej prestavljen antropološko-kulturni, zatem pa še družbeno-ekonomski kontekst, v katera je umeščena družina, posebni poglavji pa obravnavata družino v odnosu s pojavom vključevanja in čustvenosti. Drugi del je posvečen Razločevanju družinske poklicanosti, kjer je družina predstavljena z vidika Božjega načrta in cerkvenih dokumentov ter v odnosu s Cerkvijo. Tretji del dokumenta ima naslov Poslanstvo družine danes in družino poveže z naslednjimi področji: evangelizacijo, formacijo, cerkvenim spremljanjem, rojevanjem in vzgojo.

Kardinal Baldisseri o nekaterih novostih

Medtem ko sta kardinal Erdő in nadškof Forte vsebinsko podrobneje predstavila posamezna poglavja dokumenta, je kardinal Baldisseri izpostavil nekaj novosti. Te najdemo v prvem delu, ki govori o izzivih glede družine, predvsem med 7. in 27. točko, ko so v ospredje postavljeni antropološko-kulturni, družbeno-ekonomski in ekološki vidiki. Kardinal je izpostavil izzive: revščina in družbeno izključevanje, tretje življenjsko obdobje, vdovstvo, žalovanje v družini, invalidnost, migracija, vloga žensk, čustvenost in spolna vzgoja, bioetika. V drugem delu, posvečenem družinski poklicanosti, je Relatio Synodi obogaten s tematikami, ki se nanašajo na naravni zakon in zakramentalno polnost, nerazvezljivost daru, družinsko življenje, zvezo in rodovitnost, misijonarsko razsežnost, tu so še vera, molitev, kateheza, tesna povezanost med Cerkvijo in družino, mladi in strah pred poroko, usmiljenje. Tretji del je posvečen poslanstvu družine danes in začne z obravnavanjem družine in evangelizacije, kjer se med drugim poglobijo teme: družina kot pastoralni subjekt, poročna liturgija, prenovljeni jezik in misijonarska odprtost. Govor je tudi o pospeševanju postopkov za razveljavitev zakonskih zvez, integraciji vernikov v neurejeni situaciji, pastoralnih problemih mešanih porok ter tudi o vprašanjih generativne odgovornosti in upadanja rojstev, posvojitev, spoštovanja življenja. Kardinal je izpostavil še ekonomsko pomanjkanje družin, ki so v nevarnosti, da bodo postale predmet izkoriščanja, ter družbeno-politično prizadevanje kristjanov za družino, tudi v mednarodnem kontekstu.

Vir: Radio Vatikan.