V Pragi množice mladih

28.12.2014 Praga, Češka Mladi
Evropska srečanja mladih zaznamujejo tudi taizéjske molitve. Evropska srečanja mladih zaznamujejo tudi taizéjske molitve.

V Pragi je med 29. decembrom 2014 in 2. januarjem 2015 potekalo 37. Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja. Med več kot 30.000 mladimi iz vsaj 65 evropskih držav se je srečanja udeležilo tudi 460 mladih iz Slovenije. Romanje iz Slovenije je organiziralo Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine in Škofija Celje. Mesto Praga je tovrstno srečanje gostila že drugič; prvo je potekalo leta 1990, leto dni po t.i. žametni revoluciji, ko je država na miren način prešla iz komunističnega režima v demokracijo.

Vsebina srečanja se je tudi letos naslanjala na Pismo »K novi solidarnosti«. Preko letošnje teme »Postati sol zemlje« nas je brat Alois, prior skupnosti, spodbujal, da nas v vsakdanjih dejanjih vodijo evangelijske besede: »Vi ste sol zemlje«. Sol zemlje pomeni, da v sebi ohranjamo in delimo navdušenje nad življenjem in da se ne predajamo malodušju in črnogledosti. Prav tako smo bili spodbujeni k prizadevanju za spravo in mir.  Mladi smo molili za vse trpeče zaradi nasilja in vojne v Ukrajini, na Srednjem Vzhodu in drugje po svetu. Brat Alois nam je tudi predlagal, da bi mladi vsako nedeljo zvečer, skupaj z drugimi, preživeli pol ure v tišini za mir na svetu.

V molitvi in druženju smo bili zbrani skupaj mladi iz različnih Cerkva. Brat Alois je v svojih nagovorih mladim zapisal: »Vprašanje, na katerega kristjani nujno želimo dobiti odgovor, je naslednje: kako s svojimi življenji pokazati, da je edinost ob spoštovanju različnosti možna? Vedno bodo razlike med kristjani. Ostale bodo kot povabilo k iskrenemu dialogu; lahko so tudi vir obogatitve.« Te besede so nas spremljale pri naših vsakodnevnih srečanjih; med druženjem, pogovori, v molitvi, pri sodelovanju pri praktičnih dnevnih opravilih. Vedno znova mladi dokazujemo, da se preko tega lahko bolje spoznamo ter živimo skupaj v edinosti in medsebojnem občestvu. Vsa razmišljanja so v slovenskem prevodu dostopna tudi na spletni strani: http://www.taize.fr/sl_article17518.html

Spodbudne besede so ob srečanju mladim namenili tudi papež Frančišek, ekumenski patriarh Bartolomej, moskovski patriarhat, canterburyjski nadškof Justin Welby, generalni sekretar svetovne luteranske zveze pastor Martin Junge, generalni sekretar Svetovnega svèta Cerkva dr. Olav Fykse-Tveit, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Besedila si lahko v angleškem jeziku preberete na spletni strani: http://www.taize.fr/sl_article17517.html.

Kristjani so na češkem v manjšini, vendar so nas sprejeli z velikim veseljem in odprtih rok. Mlade je v svoje domove povabilo veliko čeških družin, svoje prostore pa je dalo na razpolago tudi veliko šol, vrtcev ter župnijskih domov. Tako je vsak udeleženec evropskega srečanja dobil v izredno hladnem češkem vremenu toplo prenočišče, zajtrk ter novoletno kosilo.

Program srečanja v Pragi je bil, kot je običajno za Taizéjsko skupnost, osredotočen na 3 molitve dnevno:  zjutraj v eni izmed župnij v Pragi ali okolici, ki so sodelovale pri srečanju, opoldne v cerkvah po središču mesta, zvečer pa v eni od dvoran na razstavišču oziroma v katedrali. Molitve so na vseh lokacijah potekale hkrati, mladi pa so za vsako molitev po različnih, vnaprej pripravljenih poteh, romali na drugo lokacijo. Vsak večer je po nagovoru brata Aloisa potekala molitev okrog križa. V času med opoldansko in večerno molitvijo je bilo mladim na voljo več kot 20 delavnic z različnimi temami: o duhovnosti, Cerkvi, solidarnosti, družbi ter o umetnosti in veri. Na zadnji dan leta so se zvečer mladi zbrali k molitvi za mir, molitvi pa je ob nekaj minut čez polnoč sledil »Festival narodov«, ki so ga mladi iz različnih držav oblikovali sami. Mladi romarji iz Slovenije pa so se srečali tudi v znameniti cerkvi arhitekta Jožeta Plečnika, Najsvětější Srdce Páně, kjer so se po nagovoru brata Andrasa, člana taizéjske skupnosti, v manjših skupinah pogovarjali o izkušnjah romanja.  

Med srečanjem je brat Alois mladim naznanil, da bo 38. Evropsko srečanje mladih od 28. decembra 2015 do 1. januarja 2016 potekalo v španskem mestu Valencii, v državi, znani po svoji gostoljubnosti. Od 9. do 16. avgusta 2015 pa bo v Taizéju v Franciji potekal t.i. Shod za solidarnost, vrhunec praznovanj ob 75. obletnici skupnosti in 100. obletnici rojstva brata Rogerja, ustanovitelja. Zakaj »nova solidarnost«? Brat Alois je naštel nekaj odgovorov: ker gre za ponovno odločitev življenja v solidarnosti, ker so novi izzivi nepoznani (migracije, ekologija …), ker solidarnost zahteva spremembo v našem načinu mišljenja.

Nekaj odmevov slovenskih romarjev:

* So dogodki in so ljudje, ki se me dotaknejo tako zelo da me spremenijo. Zaradi njih lahko pridem v stik z najresničnejšim v sebi, se poglobim sama vase in gradim svojo osebnost. Hvaležna sem za ta blagoslov, ki mi je bil dan. Hvaležna sem za molitev, v kateri sedim v tišini, za nagovore brata Aloisa in za neopisljiv notranji mir, ki nekako zabriše skrbi vsakdana vsaj še kakšen mesec ali dva po ESM. Hvaležna sem za vse pogovore, z novimi in starimi prijatelji. Za njihov pozitiven odnos do sveta, ki me potolaži in mi dokazuje da še obstajajo ljudje, zaradi katerih je vredno živeti. Hvaležna sem za modrost, ki so jo delili z mano. Prav zares, vsak trenutek srečanja v Pragi je bil nekaj posebnega zame.

* Bilo je enkratno, čudovito, polno doživeto... Se že veselim prihodnjega srečanja v Španiji... :)

* Praga me je navdušila tako mesto, kot molitve druženje z vrstniki v pogovorni skupini, festival narodov, druženje z vrstniki in z gostiteljico :) naslednje leto se vam zagotovo spet pridružim :D

* Imela sem se super in je bilo res lepo doživetje, čeprav sem že bila na ESM-ju, ampak se vsako leto kaj novega doživi in spoznaš nove prijatelje.

* To novoletno srečanje v Pragi, mi bo ostalo v zelo lepem spominu v vseh pogledih. Bila sem deležna res velike gostoljubnosti družine, kjer sem bivala, odlične družbe, bila sem del delovne skupine in del velike družine, s katero sem lahko prepevala Taizejske speve. :)

Več fotografij: http://www.taize.fr/sl_article17514.html

 

Špela Pucelj

Koordinatorka Taizéjskih srečanj

Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine