V Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani obeležili slovenski kulturni praznik: Ljubezen je neskončno iznajdljiva

7.2.2024 Ljubljana Dobrodelnost, Kultura

V Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani so v sredo, 7. februarja 2024, s kulturno prireditvijo obeležili slovenski kulturni praznik. Letošnje praznovanje je navdihnila misel svetnika Vincencija Pavelskega Ljubezen je neskončno iznajdljiva.

Na dogodek so se že nekaj tednov prej pripravljali z ustvarjalnimi delavnicami, ki so bile s strani brezdomcev presenetljivo dobro obiskane. Izpod njihovih rok so nastajala raznolika literarna in likovna dela ter celo stripi. Skupaj z zaposlenimi in prostovoljci so razmišljali o sanjah, hrepenenjih, prvi zaljubljenosti in o ljubezni, ki vse presega. Ugotavljali so, da je ljubezen lepa, a zahtevna. Porušene sanje o lepih odnosih prinašajo mnogo bolečin, ki vlečejo v samoto in brezup. A skupaj lahko iščemo nove poti ljubezni do sebe in do drugega. Nastala dela so spletli v pristno izpovedno razstavo pesmi ter likovnih del, ki krasijo prostor dnevnega centra. 

V sredo popoldne, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, se je v dnevnem centru zbralo več kot 35 brezdomcev in 20 prostovoljcev, ki so do zadnjega kotička napolnili prostor. V pričakovanju na kulturni dogodek je z njihovih obrazov velo veselo pričakovanje, umirjenost in dostojanstvo. Po zapeti himni so brezdomci in prostovoljci recitirali pesmi, dogodek pa so popestrili z glasbenimi točkami in petjem.

Kulturno udejstvovanje brezdomcev je pomemben del vsakdana v dnevnem centru. Po dolgih letih ulice in trdega življenja v sebi še vedno nosijo neskončne ideale po ljubezni. Dejstvo, da najglobljih hrepenenj ne more uničiti nobena nesreča in da še iz tako težkih življenjskih situacij veje želja po ljubezni, je ganljivo. Ljubezen je res neskončno iznajdljiva.

 

Janja Završnik
Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote