Ustanovljena Cerkvena konferenca Amazonije

30.6.2020 Katoliška cerkev Škofovska sinoda
Kardinal Claudio Hummes Kardinal Claudio Hummes

Kot konkreten odgovor na zasedanje škofovske sinode o Panamazoniji, je bila ustanovljena Cerkvena konferenca Amazonije. Njen predsednik je brazilski kardinal Claudio Hummes. 

Cerkvena konferenca Amazonije je odgovor na »krik revnih in sestre matere Zemlje« ter želi biti »dobra vest« v teh težkih časih za človeštvo, ko je pandemija z vso silo zajela tudi panamazonsko regijo, ki se že sicer sooča z mnogo nasilja, izključevanja in umiranja, tamkajšnji prebivalci pa tokrat še bolj poudarjajo nujnost celostnega spreobrnjenja, piše v izjavi za javnost. Cerkvena konferenca Amazonije je »most« med ostalimi mrežami ter cerkvenimi in družbeno-okoljstvenimi iniciativami tako na ravni celine kot mednarodni ravni.

Ustanovljena je bila med spletnim zasedanjem Panamazonske cerkvene mreže (REPAM) in Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike (CELAM), ki je potekalo od 26. do 29. junija 2020. Gre za konkreten odgovor na škofovsko zasedanje o Amazoniji. Med zadnjo škofovsko sinodo, oktobra 2019, so namreč sinodalni očetje predlagali, da se ustvari škofovski organizem, ki bo pospeševal sinodalost v Cerkvi panamazonske regije, pomagal opredeliti amazonski obraz Cerkve in si prizadeval najti nove poti za evangelizacijsko poslanstvo. Tudi papež Frančišek je v posinodalni apostolski spodbudi Querida Amazonia pozval h konkretnemu delovanju pastirjev, posvečenih oseb in vernikov laikov, ki živijo in delujejo na območju Amazonije, ko je smernice nakazal s štirimi sanjami za to območje Latinske Amerike.

»Gre za poseben dogodek, saj je Cerkvena konferenca Amazonije nastala na dan, posvečen svetima Petru in Pavlu,« piše v izjavi. »To potrjuje njeno poklicanost k služenju Cerkvi, preroškosti in misijonarskemu delovanju v izhodu, ki izvira iz neizogibnega klica sedanjega časa. Zdi se nam, da je nastanek te cerkvene konference dejanje upanja, povezanega z naukom papeža Frančiška, ki je ves proces spremljal od blizu.«

Udeleženci spletnega zasedanja odražajo edinost v različnosti Cerkve in njeno poklicanost k vedno večji sinodalnosti. Edinost je prav tako izražena z navzočnostjo in stalnim spremljanjem pomembnih predstavnikov Svetega sedeža, ki so neposredno spremljali sinodo o Amazoniji in so blizu poslanstvu Cerkve na tem teritoriju.

Ime nove ustanove Cerkvena konferenca Amazonije, njena sestava in pravilnik so bili sprejeti enoglasno, piše v izjavi. Za predsednika je bil izvoljen brazilski kardinal Claudio Hummes, za podpredsednika pa perujski monsinjor David Martínez de Aguirre. Člani izvršnega sveta so bolivijski škof Eugenio Coter, ki zastopa škofovske konference na amazonskem teritoriju, skupaj s predstavniki regionalnih cerkvenih organov. Med člani so tudi trije predstavniki staroselskih ljudstev: Patricia Gualinga kot predstavnika ljudstva Kichwa-Sarayakú v Ekvadorju, s. Laura Vicuña Pereira kot predstavnika ljudstva Kaririv v Braziliji in Delio Siticontzi, predstavnik ljudstva Asháninka v Peruju.

 

Vir: Vatican News - slovenska redakcija