Uprizoritev srednjeveškega misterija Slehernik

27.9.2024 ob 20:00 Atrij Doma sv. Jožef Celje, Plečnikova ulica 29 Kultura
Vabljeni na uprizoritev srednjeveškega misterija SLEHERNIK, ki bo v atriju Doma sv. Jožef Celje. Uprizarja ga kulturno-umetniška skupina z Jožefovega hriba.
 
Uprizoritev bo v petek, 27. septembra 2024, ob 20. uri. Misterij, ki smo ga uprizorili petkrat in ga ponovno uprizarjamo po sedmih letih prekinitve, bo to pot v v atriju Doma, v režiji Jožeta Planinška in izvedbi kulturno-umetniške skupine z Jožefovega hriba. Sodelujejo vse pevske skupina na Hribu z gosti in instrumentalisti. Pri uprizoritvi sodeluje približno osemdeset nastopajočih.
 
Kratka predstavitev misterija
 
Slehernik je srednjeveški misterij, oziroma duhovna drama ali moraliteta, ki je nekakšno nadaljevanje pasijonskih iger, s širšo tematiko in pred vsem s poosebljenimi krepostmiinsevedatudi slabostmi iz vsakdanjega življenja. V literarni zgodovini je misterij sorazmerno znan in pomeni močan člen v oblikovanju sodobne dramatike. Nastal je v 15. stoletju, po vsej verjetnosti nekje v Angliji ali na Nizozemskem. Tematika in igra je najprej živela v ljudskem izročilu, pred dobrimi stotimi leti pa jo je zapisal in za sodobni čas priredil Hugo von Hofmannsthal. Po njegovem zapisu in priredbi so jo prvikrat izvedli leta 1911 na Dunaju. V medvojnem času so ga izvajali tudi na kongresnem trgu v Ljubljani, pred uršulinsko cerkvijo. V zadnjih desetletjih je bilo kar nekaj uprizoritev po slovenskih krajih z ljubiteljskimi gledališči in ena v poklicnem. Zelo znamenita in stalna ponavljajoča izvedba misterija je v Salzburgu pred tamkajšnjostolnico na začetku Salzburških poletnih iger. V slovenščini imamo dva prevoda, Župančičevega in Grafenauerjevega. Pri sv. Jožefu smo se odločili za Župančičevega, ki je v verzih. Besedilo nam je delno okrajšal prof. Mirko Mahnič, za izvedbo pa mato še priredil Jože Planinšek.
 
Izvedbo smo si zastavili kot delo vseh, ki se združujejmo v kraju župniji in v okrilju Doma sv. Jožef in za nas pomeni obliko življenja in oblikovanja našega občestva na Hribu. Gre za veliko prireditev, ki jo izvajamo na prostem in ponoči. Traja približno dve uri. Z uprizoritvijo potrjujemo njeno tradicionalnost.
 
Za več informacij smo vam na voljo na telefonski številki 041-694-621.
 
(v primeru dežja bo uprizoritev v soboto, 28. septembra)

Pripete datoteke:

Plakat SLEHERNIK 2024 manj.pdf