Umetniki za Karitas v Galeriji Družina v Ljubljani

19.1.2015 ob 18:00 Ljubljana Karitas, Umetnik

V ponedeljek, 19. januarja 2015 bo v galeriji Družina v Ljubljani na Krekovem trgu 1, odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 20. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. Razstava Umetniki za karitas v galeriji Družine v januarju že je tradicionalna in rezultat dobrega sodelovanja.

Na prireditvi bo v glasbenem programu nastopil zbor Radia Ognjišče, razstavo bo odprl ljubljanski nadškof msgr. Stane Zore. Projekt Umetniki za karitas bo predstavila Jožica Ličen, avtorje pa likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, program bo povezoval Jože Bartolj.

Razstavljena bodo dela udeležencev kolonije, strokovnih sodelavcev in darovalcev. Udeleženci likovne kolonije 2014  iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska-Boge Dimovski, Silva Karim-Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver-Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen - David Ličen, Maša Bersan Mašuk-Nikolaj Mašukov, Klementina Golja-Klavdij Tutta.
Udeleženci likovne kolonije iz tujine: Sumyiko Kyohara-Jože Stražar (Švedska), Susanne Gimbel Kortan-Helmut Kortan (Avstija), Ana Marija Botteri Peruzović - Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška)

20. likovna kolonija in prodajne razstave 2014/2015 Umetniki za karitas potekajo pod geslom: »Tujec sem bil in ste me sprejeli« (Mt. 23,35).
Karitas  bo izkupiček od prodanih del namenila pomoči tujcem.

Likovna kolonije, ki vedno poteka v avgustu na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino je prvi del celotnega dogajanja in je namenjena umetnikom, ki so za ljudi v stiski pripravljeni darovati svoj čas in svoj talent. V dvajsetih katalogih Umetniki za karitas je zapisanih 1381 imen avtorjev iz domače in tuje likovne scene, nastalo je 2.132 likovnih del, od katerih jih je dve tretjini že prodanih. Namen prodajnih razstav je prenašanje sporočila o umetnosti in dobrodelnosti med širše množice; tokratna razstava Umetniki za karitas  v galeriji Družine je od samega začetka 217. Iz Sinjega vrha je razstava potovala v Rim, na poti nazaj pa se je za en mesec ustavila v Novi Gorici, ob Tednu karitas  je bila del svečane akademije Škofijske karitas Koper na dvorcu Zemono pri Vipavi, v božičnem časi pa je gostovala v galeriji Ars v Gorici (It).

V preteklosti je bil izkupiček prodanih del namenjen stiskam, za katere smo pri Karitas smatrali, da najbolj kličejo k pomoči. Lansko leto nas je nagovoril obisk papeža Frančiška v Lampedussi, zato smo se odločili, da opozarjamo na problematiko tujcev tudi pri nas in tudi izkupiček namenimo njim.

V 20. koloniji Umetniki za karitas je za pet dni sodelovalo devet zakonskih parov, in sicer šest iz Slovenije ter po eden iz Švedske, Avstrije in Hrvaške. Svoja dela so darovali tudi strokovni sodelavci, 21 udeležencev preteklih kolonij in 54 udeležencev dneva odprtih vrat. Tako je nastalo 152 likovnih del, od katerih jih je 22 že prodanih.

 

Pripravila: Jožica Ličen, Gsm 00386 41  429 713, e-pošta: [email protected]