Turneja Mešanega pevskega zbora San Justo v Sloveniji in zamejstvu

26.5.2012 Italija, Slovenija in Avstrija Glasba, Kultura
Mešani pevski zbor San Justo iz Argentine Mešani pevski zbor San Justo iz Argentine

Mešani pevski zbor San Justo iz Argentine bo v naslednjih dveh tednih gostoval v Trstu v Italiji, v več krajih po Sloveniji ter na avstrijskem Koroškem.

Program kulturni prireditev

26. maj 2012 – maša in koncert v cerkvi sv. Jerneja na Opčinah pri Trstu ob 19.00

27. maj 2012 – maša in koncert v baziliki Marije, matere Božje na Sveti Gori ob 16.00

29. maj 2012 – koncert v cerkvi sv. Jurija v Škofji Loki ob 20.00

1. junij 2012 – maša v župnijski cerkvi v Železni Kapli ob 17.00 in koncert v župnijski dvorani v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem ob 19.00

3. junij 2012 – maša in spominska proslava v Kočevskem Rogu

5. junij 2012 – koncert v kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem ob 20.00

7. junij 2012 – koncert v Slovenski filharmoniji v Ljubljani ob praznovanju 40. obletnice zbora in 20. obletnice Izseljenskega društva Slovenija v svetu ob 20.00

9. junij 2012 – koncert na gradu v Slovenski Bistrici (v okviru EPK)

10. junij 2012 – poslovilni koncert v Šentjoštu ob 20.00


Predstavitev Mešanega pevskega zbora San Justo

Mešani pevski zbor San Justo je bil ustanovljen leta 1971 pod vodstvom Andreja Selana z namenom, da bi ohranjal in poživljal slovensko zavest in kulturo. Zbor od takrat pogosto sodeluje na različnih prireditvah, koncertih in festivalih tako v slovenski skupnosti kot tudi med Argentinci. Pevci so doslej nastopali in izvajali koncerte v več stolnih cerkvah in kulturnih središčih po Argentini (Buenos Aires, Mar del Plata, Rosario, Mendoza, Bariloche, Cordoba, Misiones, Calafate), v Paragvaju in Braziliji ter v dvoranah pomembnih gledališč (Colon, Gral. San Martin, Argentino de la Plata, Cervantes, Coliseo, Roma de Avellaneda), v Narodni knjižnici za slepe, na Mednarodnem knjižnem sejmu idr.

Dirigentka Andrejka Selan Vombergar je vodenje zbora prevzela leta 1992. Pod njeno taktirko je zbor v repertoar uvrstil renesančne, baročne in sodobne skladbe. Še naprej pojejo tudi slovenske verske in narodne pesmi ter se poglabljajo v bogastvo slovenske kulturne dediščine. Zbor izvaja tudi skladbe argentinskih avtorjev in poje črnske duhovne pesmi.

Leta 1986 so posneli božično kaseto Sveta noč.

Letnici 1992 in 1999 sta posebej zaznamovali delovanje zbora in poživeli njegovo delovanje, saj so bili na gostovanju v Sloveniji, v deželi svojih prednikov, in sicer v Cankarjev domu in Slovenski filharmoniji v Ljubljani ter med slovenskimi zamejci na avstrijskem Koroškem in v Italiji.

ZKO Slovenije je zboru leta 1996 ob praznovanju 25. obletnice podelila Gallusovo odlikovanje.

Leta 1999 so posneli prvo zgoščenko z naslovom Odmevi izpod Andov s slovenskimi in tujimi skladbami, leta 2000 pa so izdali drugo zgoščenko z naslovom Koncert v Slovenski filharmoniji, kjer so izvajali tudi Miso Criollo Ariela Ramireza.

Leta 2001 so se ob 30. obletnici predstavili z novim imenom Mešani pevski zbor San Justo.

Ko je Republika Slovenija leta 2004 vstopila v Evropsko unijo, so se odzvali na vabilo Veleposlaništva Republike Slovenije v Argentini in uradno predstavljali slovensko državo na slavju v veliki dvorani Teatra Colona.

Na povabilo veleposlanika nj. eksc. prof. Avguština Vivoda je zbor nastopil v Teatro Coliseo na slavnostnem koncertu ob predsedovanju Republike Slovenije Evropski uniji skupaj s svetovno znanim solistom Markom Finkom in svetovno priznano Camerate Bariloche.

Ob praznovanju 40. obletnice neprekinjenega delovanja zbora, v katerega je vključena že tretja generacija slovenskih priseljencev, uspešno nadaljuje svoje zborovsko poslanstvo.


Predstavitev zborovodkinje Andrejke Selan Vombergar

Andrejka Selan Vombergar je hči slovenskih staršev, ki je bila v Buenos Airesu rojena leta 1968. Glasbeno pedagogiko je študirala v Conservatorio Nacional de Música López Buchardo, zborovsko dirigiranje pa v Conservatorio Provincial de Música de Morón pod vodstvom Roberta Saccenteja. Pod njegovim vodstvom je sodelovala pri zboru tega konservatorija, s katerim je izvedla turnejo po Evropi in Braziliji ter posnela zgoščenki. S profesorjema Robertom Sundom in Joséjem Vallesijem je opravila tudi zborovske tečaje.

Glasbo v slovenski osnovni šoli Franceta Balantiča, kjer še vedno priskoči na pomoč pri spremljavi na klavirju in orglah na različnih prireditvah, je začela poučevati pri petnajstih letih. Od leta 1984 spremlja ljudsko petje pri slovenskih mašah. Glasbo poučuje na argentinski osnovni in srednji šoli, kjer tudi vodi šolski zbor.

Pri Mladinskem pevskem zboru San Justo, zdaj Mešanem pevskem zboru, sodeluje že od 14. leta kot pevka in organistka. Od leta 1992 dalje je tudi njegova zborovodkinja. V imenu ZKO Slovenije je leta 1996 ob 25. obletnici zbora prejela srebrno Gallusovo priznanje. Leta 1999 je z zborom vodila turnejo po Sloveniji, Avstriji in Italiji. Z zborom je posnela CD-ja z naslovoma Odmevi izpod Andov ter Koncert v Slovenski filharmoniji.