Terenski obisk spremljanja projektov mednarodnega razvojnega sodelovanja za otroke in ženske v Srbiji, ki jih izvaja Slovenska karitas ob podpori MZZ

6.10.2017 Srbija Akcija, Karitas, Prostovoljstvo

V preteklem tednu je bila predstavnica Slovenska karitas na terenskem obisku v Srbiji.

Namenjen je bil spremljanju projekta »Izboljšanje izobraževanja o otrokovih pravicah na območju južne Srbije« in projekta »Ekonomsko in socialno opolnomočenje žensk na podeželju JV Srbije«, ki ju sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS in potekata v partnerskem sodelovanju s Caritas beogradske nadbiskupije.

V času obiska smo obiskali predstavnike občin Ražanj in Aleskinac, ki tudi sofinancirata projekt za opolnomočenje žensk. Poleg tega so obiskali tudi nekaj brezposelnih žensk, ki so koristnice tega projekta. Daniela, ki se kje skupaj s 60 ženami iz občine Ražanj udeležila prvega sklopa usposabljanj za krepitev veščin za lažjo zaposlitev, je ob tem dejala: "Vsaki ženski veliko pomeni, da ima svoj denar, da ni popolnoma odvisna od drugih." Ker je brez službe, je začela malo čebelariti. Rada pa bi nadgradila to dejavnost, da bi lažje preživela družino. Zato se je vključila v ta projekt.

V sklopu obiska smo obiskali tudi več šol, ki sodelujejo pri projektu ozaveščanja o otrokovih pravicah. Med njimi je bila Daniela, ki se kje skupaj s 60 ženami iz občine Ražanj udeležila prvega sklopa usposabljanj za krepitev veščin za lažjo zaposlitev, je dejala: "Vsaki ženski veliko pomeni, da ima svoj denar, da ni popolnoma odvisna od drugih." Ker je brez službe, je začela malo čebelariti. Rada pa bi nadgradila to dejavnost, da bi lažje preživela družino. Zato se je vključila v projekt.OŠ Milan Rakić v Popovcu, kjer smo bili prisotni pri učni uri v drugem razredu, kjer je učiteljica Olivera tokrat izvedla delavnico na temo pravic otrok beguncev, nato pa so učenci risali risbe za nagradni natečaj na temo pravic vseh otrok v sklopu projekta. Nastale so čudovite risbe. Otroci so predstavnici Slovenske karitas povedali tudi, kar so se naučili preko več delavnic o pravicah otrok. Našteli so pravice, kot so pravica do življenja in razvoja, do hrane in pitne vode,  do ljubečega doma, da se izobražujejo, da lahko izrazijo svoje mišljenje, da so zaščiteni pred vsemi vrstami nasilja, da imajo otroci s posebnimi potrebami pravico do posebne nege, otroci begunci do vse skrbi in zaščite v državi kamor pribežijo ter tudi da imajo pravico do igre, idr. Poleg tega so ji povedali tudi kakšne so njihove dolžnosti (kot da točno hodijo v šolo, delajo domače naloge, so spoštljivi do učiteljev in staršev itd.), kar so se tudi pogovarjali v sklopu teh delavnic. 

V sklopu obiska so skupaj s predstavniki Caritas Beogradske nadbiskupije obiskali tudi beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja ter gospoda Gorana Križa na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu. Obema so predstavili projekte in medsebojno sodelovanje. Sledil je obisk begunskega kampa v Krnjači. Caritas Beogradske nabiskupije tam migrantom vsak dan deli hrano ter ima pralnico za pranje oblačil. Poleg humanitarne pomoči, izvaja tudi psihosocialno pomoč migrantom in beguncem, s pomočjo posebnega tima, ki je izvajal tudi delavnice za otroke in starše o pravicah otrok, preko projekta, ki ga sofinancira MZZ. Več o obisku tudi na spletni strani radia Ognjišče http://radio.ognjisce.si:8080/sl/195/svet/25302/.

Več o vseh projektih Karitas v JV Evropi pa na http://www.karitas.si/mednarodna-pomoc/razvojna-pomoc-jv-evropa/.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas

Več info: [email protected]