Teden vzgoje 2023: Strpnost, spoštovanje, sodelovanje – Gradivo

1.9.2023 Cerkev v Sloveniji Izobraževanje , Katoliška šola, Mladina

Teden vzgoje, 6. po vrsti, ki ga organiziramo v Društvi katoliških pedagogov Slovenije, pri čemer se že vrsto let povezujemo s Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci ter Slovenskim katehetskim uradom, prinaša naslov Strpnost, spoštovanje, sodelovanje. Nastal je ob konkretnih izzivih s katerimi se naši učitelji soočajo: z vprašanjem spolne in narodne identitete, z vprašanjem nedotakljivosti človeškega življenja in posledično evtanazije, ter končno s problematiko nasilja v vzgojno izobraževalnem sistemu. 

Letošnji Teden vzgoje bo potekal malo drugače kot prejšnja leta, saj se bo začel s 1. in končal s 7. septembrom. Gradivo, ki smo ga pripravili prinaša razmišljanja sedmih različnih avtorjev, ki so na najrazličnejše načine vpeti v vzgojno izobraževalni sistem. Besedila se lahko uporabijo pri bogoslužju ali pa za osebno premišljevanje. Vsakemu dnevu so dodane prošnje, kot spodbuda za molitev in duhovno podporo vsem, ki so vzgoje in izobraževanja. 

Želimo si, da bi mnenja strokovnih delavcev, ki so izrazili svoje misli v letošnjem Tedna vzgoje, dobila mesto v naši družbi. Da bi bil sad viden v celotnem šolskem letu, torej da bi spoštovanje rodilo strpnost, oboje skupaj pa tisto, kar je največ, sodelovanje.