Teden molitve za edinost kristjanov 2018

18.1.2018 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Ekumenizem, Molitev, SŠK, Teologija

Tvoja desnica, Gospod, je mogočna (2 Mz 15,6)

Pobudo za obhajanje Tedna molitve za edinost kristjanov je pred 110 leti (1908) dal Božji služabnik p. Paul Wattson, anglikanski redovnik iz Marylanda (ZDA). Kot anglikanec je ustanovil redovno družbo (kongregacijo), ki si je zadala nalogo, da dela za edinost kristjanov (Society of the Atonement, danes: Franciscan Friars of the Atonement - Frančiškani sprave). Ker je hotel najprej zbližati anglikance in katoličane, je leta 1909 prestopil v Katoliško Cerkev. Isto leto je v katolištvo prestopila tudi celotna redovna družba. Naslednje leto je bil Wattson posvečen v duhovnika. Od leta 2015 teče postopek za razglasitev za blaženega.

Na severni polobli obhajamo teden molitve od 18. do 25. januarja. P. Wattson je izbral teden med praznikoma sv. Petra in sv. Pavla. Po rimskem koledarju so namreč v tistem času 18. januarja praznovali Sedež apostola Petra, 25. januarja pa je praznik Spreobrnitve apostola Pavla. Na južni polobli obhajajo teden molitve v bližini binkoštnega praznika, ki je prav tako pomenljiv simbolični dan za edinost Cerkve. Gradivo za teden molitve že dolga leta skupaj pripravljata Papeški svet za edinost in komisija Vera in cerkvena ureditev (Faith and Order) pri Svetovnem (Ekumenskem) svetu Cerkva. Namenjeno je za obhajanje tedna molitve kot tudi za ekumenska srečanja čez leto. Pri njih naj bi izražali tisto stopnjo občestva, ki je že dosežena in molili za polno edinost, ki jo hoče Kristus.

Božja previdnost je hotela, da ima na poti k edinosti osrednje mesto molitev. To pomeni, da edinost ne more biti preprosto sad človeškega delovanja. Ni uresničljiva prek naših prizadevanj, ne moremo je »izdelati«, niti ne moremo odločati o njeni obliki in času, ko bo uresničena, ampak si jo moramo pustiti podariti. Predvsem moramo pri edinosti dati prostor delovanju Svetega Duha in mu zaupati. Edinost je predvsem Božji dar. Ni ekumenizma, ki ne bi imel korenin v molitvi. Molitev je srce celotne ekumenske poti in mora ostati v središču. Tako je zapisal papež Benedikt XVI.

Za letošnjo glavno temo so kristjani otočja Karibov v Srednji Ameriki izbrali pesem, ki jo Sveto pismo pripisuje Mojzesu in njegovi sestri Mirjam (2 Mz 15,1-21). Iz nje je vzeto geslo: »Tvoja desnica, Gospod, je mogočna«. Pesem opeva osvoboditev in zmago nad zatiranjem, ki ga je judovsko ljudstvo dolga stoletja trpelo v Egiptu. Kristjane Karibskega otočja je posebej nagovorila, ker je tudi njihova zgodovina zaznamovana s ponižujočim suženjstvom. Največ tamkajšnjih prebivalcev je nekdanjih afriških sužnjev, ki so jih tja pripeljali evropski kolonizatorji. Kolonialni sistemi so izvajali trgovino z ljudmi in prisilno delo in jih oropali njihovih neodtujljivih pravic.

Današnji izzivi – na Karibih in vsepovsod po svetu - vnovič ogrožajo svobodo in dostojanstvo človeka, predvsem osebni grehi in grešne družbene strukture. Revščina, nasilje, krivice, odvisnost od mamil in pornografije ter trpljenje, žalost in strah, ki iz tega izhajajo – vse te izkušnje pohabljajo človekovo dostojanstvo.

Tudi Slovenija – skupaj z mnogimi drugimi narodi Srednje in Vzhodne Evrope – je pred četrt stoletja doživela osvoboditev od ideološkega nasilja komunizma. Tudi tu je bila na delu »mogočna Božja desnica«. Zato se bomo v dneh od 18. do 25. januarja pridružili hvalnici Bogu, ki osvobaja, in prosili, da vodi kristjane naproti edinosti »v resnici in ljubezni«.

dr. Bogdan Dolenc
tajnik Slovenskega ekumenskega sveta


Dogodki po škofijah

 

Škofija Celje

V celjski dekaniji bodo teden krščanske edinosti obhajali po vseh župnijah. Še posebej vabljeni k sku­pnim srečanjem, ki bodo:

 • v četrtek, 18. 1., začetek osmine v župniji Celje – Sveti Duh ob 18.00;
 • v petek, 19. 1., v župniji Celje – sv. Cecilija ob 18.00;
 • v soboto, 20. 1., v župniji Sv. Lovrenc nad Što­rami ob 9.00;
 • v nedeljo, 21. 1., v župniji Teharje ob 10.00;
 • v ponedeljek, 22. 1., v župniji Svetina ob 16.00;
 • v torek, 23. 1., v župniji Celje - sv. Jožef ob 18.30;
 • v sredo, 24. 1., v župniji Celje – bl. Anton Mar­tin Slomšek ob 18.00;
 • v četrtek, 25. 1., sklep tedna krščanske edinosti v stolnici: ob 18.00 bo sveta maša, nato ekumenska molitev za edinost, pri kateri bodo sodelovali pred­stavniki Evangeličanske in Srbske pravoslavne Cer­kve.

Nadškofija Ljubljana

Teden molitve za edinost kristjanov se bo začel v četrtek, 18. januarja 2018, ob 18.30 z mašo, ki jo bo daroval pomožni škof dr. Franc Šuštar.

V nedeljo, 21. januarja 2018, ob 11.00 bo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski cesti 13 v Ljubljani ekumensko bogoslužje, ki ga bosta vodila mag. Geza Filo, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji ter prof. dr. Bogdan Dolenc, tajnik Slovenskega ekumenskega sveta in profesor na Teološki fakulteti. Pridigal bo msgr. dr. Franc Šuštar, ljubljanski pomožni škof, v imenu Srbske pravoslavne cerkve pa bo navzoče pozdravil o. Aleksandar Obradović, arhierejski namestnik za Slovenijo. Navzoče bo nagovoril tudi častni kanonik Anton Rojc, starosta ekumenizma v Sloveniji.

Župnija Ljubljana – Sv. Trojica v tednu molitve za edinost kristjanov vabi na srečanje predstavnikov in vernikov različnih krščanskih skupnosti, in sicer v ponedeljek, 22. januarja 2018, po večerni maši. Ob 18.00 bo somaševanje v uršulinski cerkvi vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. Po maši bodo pričevanja-razmišljanja imeli:

 • msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit,
 • o. Borislav Livopoljac, protojerej Srbske pravoslavne Cerkve,
 • o. Dimitar Gazinkovski, jerej Makedonske pravoslavne Cerkve,
 • škof Geza Filo iz Evangeličanske Cerkve v Sloveniji.

Pel bo zbor Psallite iz Ljubljane.

Sklep molitvene osmine bo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani v četrtek, 25. januarja, pri maši ob 18.30, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

27. januarja 2018, v soboto, bo ob 9.00 v srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Tivoliju, Prešernova cesta 35, svečana liturgija ob prazniku sv. Sava, ustanovitelja Srbske pravoslavne cerkve, ki se je bo udeležil tudi msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference.


Nadškofija Maribor

V Nadškofiji Maribor bodo teden krščanske edinosti obeležili z naslednjimi dogodki:

 • Sreda, 17. januar: Prireditev: »Taize – živeti ekumenizem«, srečanje za mlade in mlade po srcu, v Andreanumu, Slovenska ul. 17 (anfiteatralna dvorana), ob 19.00. Sodelujejo: TEOF Ljubljana Enota Maribor z inštitutom Stanka Janežiča, Univerzitetna župnija Maribor, binkoštna, evangeličanska in pravoslavna Cerkev.
 • Četrtek, 18. januar: Ekumenska molitev predstavnikov katoliške, pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve v mariborski stolnici, ob 19.00.
 • Petek, 19. januar: Župnijska cerkev sv. Rešnjega telesa v Mariboru, ob 18.00 evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (mag. Franček Bertolini).
 • Sobota, 20. januar: Cerkev sv. Cirila in Metoda, Vrablova 21, Maribor - Tezno, ob 18. uri: Evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (gen. vikar J. Lesnika).
 • Nedelja, 21. januar: Srbska pravoslavna cerkev,Tržaška cesta 13, ob 10. uri: Pravoslavna Božja liturgija (Jerej Savo Kosojević, paroh v Mariboru).
 • Ponedeljek, 22. januar: Cerkev sv. Magdalene v Mariboru, Magdalenski trg 3, ob 18.30: Evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom (kanonik Bernard Geršak).
 • Torek, 23. januar: Cerkev Sv. Križa v Mariboru, Ertlova 4, ob 18.30. uri: Evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom  (I. Novak).
 • Sreda 24. januar: Cerkev sv. Jožefa v Mariboru, Ob izvirkih 5, maša z ekumenskim nagovorom, ob 18.00 (gen. vikar J. Lesnika).
 • Četrtek, 25. januar: Sklep molitvene osmine v baziliki Matere usmiljenja v Mariboru (pri frančiškanih), Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 7, ob 9. uri. Vodi: nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ. 

Škofija Novo mesto

Ekumensko srečanje za novomeško škofijo bo v sredo, 24. januarja 2018, ob 18.00 v frančiškanski cerkvi sv. Lenarta v Novem mestu. Molitvi se bodo pridružili predstavniki pravoslavnih in evangelijskih kristjanov iz Novega mesta.