Svetopisemski maraton 2018

Foto: Tatjana Splichal za: Družina Foto: Tatjana Splichal za: Družina

V tednu med 27. januarjem in 3. februarjem 2018 bo v Sloveniji potekal Svetopisemski maraton – neprekinjeno celotedensko branje Svetega pisma. Letošnje geslo je Čujte in molite (Mt 26,41). Dogodki se bo odvijali v Antonovem domu na Viču v Ljubljani ter po različnih lokacijah po Sloveniji.

 

PROGRAM

27.1.2018
19.00 otvoritvena slovesnost
Kraj: kapela Antonovega doma na Viču
Jubilejni Svetopisemski maraton, ki bo pod geslom Čujte in molite, potekal že desetič, bomo slovesno otvorili v soboto, 27.1 ob 19.00 uri. Vabimo vas, da skupaj počastimo božje Besedo in se združimo v petju in molitvi ter prisluhnemo božji Besedi, ki se bo teden dni noč in dan razlegala po Sloveniji.
S svojim nagovorom nas bosta počastila ljubljanski nadškof Stanislav Zore in pa škof Geza Filo.

28.1.2018
• 15.00 - 19.00 Nedelja Svetega pisma - Z Bogom v družini
Kraj: Antonova dvorana, Antonov dom na Viču.
Slovensko biblično gibanje vabi vse prijatelje božje Besede na srečanja po škofijah. V Ljubljani nam bosta spregovorila akad. dr. Jože Krašovec in dr. Iva Nežič Glavica.
»Kakor je svet ta, ki vas je poklical, bodite tudi sami sveti« (1 Pt 1,15).

29.1.2018
19.00 delavnica Molimo s telesom, dušo in Duhom
Kje: Elizabetina avla, Antonov dom na Viču
Molitev je srečanje z Bogom v katero je vključen ves človek. Vanjo vstopamo ne samo s svojim mišljenjem, ne samo s svojo dušo, temveč tudi z vsem svojim telesom, s katerim lahko konkretno izrazimo svojo željo po srečanju z Bogom: »O Bog, moj Bog si ti, željno te iščem, po tebi žeja mojo dušo; moje telo medli po tebi na suhi, izčrpani zemlji brez vode« (Ps 63,2). Svetopisemske pripovedi o molitvi opisujejo mnogo telesnih drž. Abraham je pred Bogom padel na obraz (1 Mz 17,3.17). Mojzes je molil z razprostrtimi rokami (2 Mz 9,27-29). Kralj Salomon je pri molitvi klečal (1 Kr 8,54). Jezus se vrgel na tla in molil (Mr 14,35). S pomočjo molitve telesa in duše se s svoje strani celostno odpremo Svetemu Duhu, ki edini resnično moli v nas. Njegovo molitev v nas po Kristusu Bog Oče vedno usliši. Mi se le pridružujemo njemu, ki je izvir žive vode, "ki teče v večno življenje« (Jn 4,14; 7,38).
Vodi: Karmen Kristan

20.15 Pogovor o vlogi telesa v molitvi med gosti iz različnih krščanskih Cerkva
- dr. p. Jože Roblek, jezuit, voditelj ignacijanskih duhovnih vaj in duhovni spremljevalec ,
Zvonko Turinski, pastor Evangelijske krščanske cerkve v Ljubljani,
- s. Judita Mihelčič, uršulinka, predstojnica ljubljanske skupnosti, voditeljica duhovnih vaj in duhovna spremljevalka,
- dr. Saša Knežević, po Božji milosti pravoslavni kristjan, raziskovalec, predavatelj, prevajalec, trenutno zaposlen na MGRT.
Namen pogovora bo, da s kozi izkušnjo različnih krščanskih Cerkva pogledamo na vlogo telesa v molitvi , kako nam drža ali kretnja telesa kot tudi osnovne življenjske funkcije, kakor sta dihanje in utripanje srca (npr. opravljanje »Jezusove molitve«) lahko pomagajo k duševni in duhovni razpoložljivosti za odrešen jsk o delovanje Svetega Duha . Ni odločilno, da kretnje in drže pravilno naredimo, temveč da pridemo s pomočjo njih v osebni odnos z Bogom oz. dopustimo, da preko našega telesa Sveti Duh poveličuje Boga, tudi ko na to ne mislimo ali celo ne razumemo. Poklicani smo namreč, da poveličujemo »Boga v svojem telesu« (1 Kor 6,20).

30.1.2018
17.00 Molitev v Svetem pismu
Kraj: dvorana cerkve sv. Jakoba, Levstikov trg, Ljubljana (vhod iz Rožne ulice)
V Stari in Novi zavezi imamo mnogo zgledov molitve. Človek se je vedno pogovarjal z Bogom, osebno. Verniki so hodili v tempelj molit, se priporočat, prinašali so otroke, da so jih priporočili Bogu. Prihajali so, da so izpolnili obljubo, ki so jo naredili v težkih časih preizkušnje. Vernik človek se je zatekal po pomoč k Bogu, prosil je in molil. Ko je bil uslišan, se je zahvaljeval. Tudi Jezusa mnogokrat vidimo, da se umakne od svojega dela in moli. Povezuje se z Očetom. Tudi tik pred uro daritve na križu, ga vidimo v Getsemanskem vrtu, ko moli. Takrat apostoli spijo. Jezus molitev povezuje s čuječnostjo in uporabi veliko primerov, s katerimi opozarja apostole, naj bodo čuječi, naj bodo povezani z Očetom. Prve krščanske skupnosti, ki jih vidimo v Apostolskih delih in drugih spisih Nove zaveze, molijo. Drugi Vatikanski koncil rad uporablja podobo Marije, ki moli. Ob Mariji, molivki, nastaja prva Cerkev, ki moli. Vabimo vas, da se poglobimo v dolgo tradicijo zgledov molitve in čuječnosti.
Predava: dr. Silvo Šinkovec

19.00 Svetopisemski načini razreševanja vsakdanjih konfliktov
Kraj: Elizabetina avla, Antonov dom na Viču
Opis: Konflikti so normalni del življenja. Ker živimo obdani z ljudmi naša mnenja in dejanja občasno trčijo ob dejanja in mnenja drugih. Včasih se takšne okoliščine razrešijo hitro in enostavno, včasih pa vse skupaj postane le še bolj zapleteno in neprijetno. Če k temu dodamo še različna intenzivna čustva, lahko konflikti postanejo resnično boleča izkušnja.
Na predavanju boste spoznali Božje načine za razreševanje konfliktov, ki vam bodo omogočili, da jim boste pristopili kot k priložnosti za zbližanje in okrepitev odnosa, iskanje rešitev, ki so pravične za vse in - kar je najboljše - da ugodimo Bogu ter ga proslavimo.
Predava: dr. Zmago Godina, pastor Krščanske adventistične cerkve

31.1.2018
20.00 večer molitvenih plesov
Kraj: Elizabetina avla, Antonov dom na Viču
Preprosti plesi v krogu so lahko tudi način molitve. S plesnimi koraki in telesnimi gibi prinašamo Bogu svoje prošnje, zahvale, vse svoje življenje. Plešemo v krogu, ki simbolizira naše odnose in skupnost. Naš pogled pa je usmerjen proti centru, ki je Bog. Molimo predvsem ob svetopisemskih besedilih.
Molitveni plesi so primerni za vsakogar, ki ima rad glasbo in ples. Predznanje ni potrebno.
Vodita: Mojca Rot in Irena Žnidar.

1.2.2018
19.00 Kako je Jezus učence uvajal v skrivnost nebeškega kraljestva?
Kraj: Dvorana Antonovega doma na Viču.
Zanimivo predavanje prof. dr. Maksimilijana Matjaža nam bo odkrivalo temeljni krščanski poklic. Spregovorili bomo o občestvu, o Jezusovi formaciji učencev.

2.2.2018
19.00 moški večer: Sveto pismo skozi življenje - "Kakšna je ta beseda!" (Lk 4, 36)
Kje? Antonov dom na Viču (Tržaška cesta 85, Ljubljana, dvorana)
Prijava (Prijave so možne do 31.1.2018.)
Na moškem večeru bomo konkretno spregovorili o Svetem pismu. Gostje bodo svoje življenjske izkušnje predstavili vsak s svojega vidika. Marko Zupanc kot družinski oče, Benjamin Siter kot bivši predstavnik svetopisemske družbe, ki se zavzema za širitev Svetega pisma ter pater Pepi Lebreht kot duhovnik s številnimi izkušnjami.

3.2.2018
08.00 ženski zajtrk: Sveto pismo skozi življenje - "Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč moji poti" (Ps 119, 105)
Kje? Elizabetina avla, Antonov dom na Viču 
Prijava (prijava mogoča do 1.2)
Monika Zupanc je mati štirih otrok, živijo v centru Ljubljane. Dogajanje v njihovi družini je pestro, saj otroci pokrivajo starostna obdobja od začetka osnovne šole do univerze. Je arhitektka, ki svoje znanje, z Božjo pomočjo in izročanjem v Njegovem naročju, uporablja pri dnevnih izzivih zakonskega in družinskega življenja. Njena zgodba je drugačna. Lepa, težka, boleča in vesela hkrati. Monika bo v svojem pričevanju spregovorila o tkanju vedno močnejšega odnosa z Bogom v času težkih preizkušenj ter o zavestnem prizadevanju za rast odnosov ter o njenem stalnem spremljevalcu, to je Sveto pismo.
Po pričevanju bo sledil zajtrk, prostovoljni prispevek je 5 evrov po osebi.

• 10.00 Svetopisemska tržnica
V okviru letošnjega tradicionalnega 10. svetopisemskega maratona kot zaključni dogodek organiziramo svetopisemsko tržnico, ki se bo odvijala v veliki dvorani Antonovega doma na Viču, Ljubljana.
Na tržnici se bodo, preko delavnic, kulinaričnih izzivov, kvizov ... predstavile različne krščanske entitete - cerkve, organizacije, gibanja, društva, redovi, založbe ...
Tržnica, ki bo v soboto, 3. februarja 2018, od 10h do 13h, ponuja možnost predstavitve različnih skupin, ki na kakršenkoli način delujejo s Svetim pismom.
Ker bo letos še posebej slovesno, bomo skupaj pričakali zaključek maratona. Ob 12h bomo skupaj z Gregorjem Čušinom, častnimi gosti in glasbenimi točkami obeležili in zaključili deseti svetopisemski maraton.
Lepo vabljeni na posebno ekumensko doživetje. Spoznajte bogastvo različnosti!


Beseda ob geslu Čujte in molite!

Svetopisemski maraton nas letos z izbranim geslom Čujte in molite vabi k branju in premišljevanju celotnega Svetega pisma. Beseda nas vodi, razsvetljuje, krepi, ozdravlja in osrečuje, zato je Božja beseda tako vsakodnevno pomembna v našem življenju.

Svetopisemski maraton v januarju 2018 nas bo navdušil, da bomo zahrepeneli po vsakodnevnem srečevanju z Božjo besedo, z njenim dihom in življenjem.

Moč besede prihaja v tistega, ki jo bere, jo premišljuje, jo ponotranji in v molitvi dobiva mir, ki je sad Duha. Božja beseda, brana in premišljevanja, je konkretna drža budnosti in čuječnosti nad seboj, nad notranjimi vzgibi in vplivom okolice. S pomočjo Božje besede vernik s trudom in čuječnostjo dospe do notranje umiritve. Branje in premišljevanje Besede je torej stalni proces počlovečenja, ko stari človek umira in se rojeva novi, po božji podobi vrezan.

Čuječnost za Besedo, ki rojeva mir srca in mir odnosov, nas spravlja v Božji red, da se postavljamo pokonci za pokončno življenje. Jezus nam pravi: Čujte in molite, da ne padete v skušnjavo (Mt 26,41). Molite: se pravi - postavite se v Božjo luč, slavite, častite in se Gospodu zahvaljujte. Če smo budni, potem postajamo sposobni za branje prihajanja Boga v naše življenje, pa tudi za prepoznavanje groženj (S)sovražnika. Če smo budni, lahko razločujemo duhove, ki so v nas, in duhove razmišljanja in ravnanja, ki so v bližnjih in v družbi. S čuječnostjo in budnostjo v Besedi smo ljudje besede in ljudje stvarnosti in resničnosti, kjer naše iluzije (lažne predstave) nimajo mesta v mišljenju. Prav tako pa malodušnost, obupovanje in razočaranja ne morejo zastrupiti našega srca. S čuječnostjo in budnostjo v Besedi naše srce moli, naše srce »gleda« in »vidi« Boga in človeka, v njuni veličino.

Čujte in molite z Božjo besedo - je torej povabilo svetopisemskega maratona - za našo rast in našo posvetitev.

p. Pepi Lebreht OFM