Sveta maša ob godu sv. Hieronima v emonski krstilnici

30.9.2016 ob 17:00 Ljubljana Zgodovina, Svetnik, Sveto pismo, Bogoslužje, Teološka fakulteta
Ostanki emonske krstilnice Ostanki emonske krstilnice

Patristični inštitut Teološke fakultete UL Victorinianum ob godu sv. Hieronima organizira v petek, 30. septembra 2016, ob 17. uri sveto mašo ob ostankih emonske krstilnice v Arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče v Ljubljani (Erjavčeva 17, ob Cankarjevem domu ni OŠ Majde Vrhovnik). Mašo bo v latinskem jeziku daroval predstojnik inštituta p. dr. Miran Špelič OFM, odgovori pa bodo projicirani na platno, da bodo verniki lahko sodelovali.

Evzebij Sofronij Hieronim (roj. ok. 345), eden od štirih velikih zahodnih cerkvenih očetov, najbolj znan po prevodu Svetega pisma v latinščino, je bil z zgodnjekrščansko skupnostjo v rimski Emoni tesno povezan. Ohranili sta se dve pismi, ki ju je pisal v Emono v letih 376/377: eno skupini emonskih devic, Ad virgines Haemonenses, drugo menihu Antoniju, Ad Antonium monachum. Pismi sta očitno del dlje trajajoče korespondence z živahno skupnostjo prvih kristjanov v tedanji Ljubljani. Na podlagi obeh lahko domnevamo, da je v Emoni ali njeni bližini deloval moški samostan. Glede obstoja ženskega samostana dokaz ni enoznačen, saj izraz virgines Haemonenses ne pomeni nujno redovnic, ampak skupino zaobljubljeno vzdržnih žena.

Prvo poročilo, da je bila antična Ljubljana, Emona, tudi škofijski sedež, je iz leta 381, torej le nekaj let po obeh ohranjenih Hieronimovih pismih.

Hieronim je umrl 30. septembra, najverjetneje leta 420, in na ta dan je njegov god v cerkvenem koledarju.