Svet evropskih škofovskih konferenc izraža bližino slovenskim škofom, sožalje žrtvam in njihovim družinam

17.8.2023 St. Gallen CCEE, Neurja 2023, Solidarnost, SŠK

Ekscelenca msgr. Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference,

novica o katastrofi, ki jo je povzročilo močno deževje in poplave, ki so hudo prizadele sever in sredino Slovenije ter terjale smrtne žrtve in pogrešane osebe, nas je vse žalostno in grenko presenetila.

V tem času žalosti za ves slovenski narod v svojem imenu in v imenu vseh evropskih škofov izražam bližino in naklonjenost vam in vsem slovenskim škofom, sožalje žrtvam in njihovim družinam, ter obljubljam molitev za pogrešane in za tiste, ki so utrpeli škodo.

Zahvaljujemo se vsem, ki si prizadevajo, da bi se spopadli s to nesrečo, in pomagajo tistim, ki so še vedno v težavah. Zagotavljamo vam naše molitve in upamo, da se bo vse čim prej rešilo.

V bratskem občestvu,

+ Gintaras Grušas
Vilenski nadškof
Predsednik CCEE
 

 

Spoštovani predsednik CCEE, msgr. Gintaras Grušas!

Spoštovani kolegi iz CCEE!

Zahvaljujemo se vam za vašo podporo, solidarnost in molitve. To nam veliko pomeni. Nedavne poplave so močno prizadele dve tretjini Slovenije, zlasti severni del države. Včeraj sem z mariborskim nadškofom Alojzijem Cviklom, predsednikom Slovenske karitas (ter skupaj s sodelavci Karitas), obiskal nekatera močno prizadeta območja na Koroškem ob meji z Avstrijo, župnije Ravne, Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem. 

Na prizadeta območja smo odpeljali dva kombija s hrano, hkrati pa smo se srečali z osebjem Karitas, prostovoljci drugih organizacij, vojsko, civilno zaščito in drugimi, ki ob pomoči Nemčije pomagajo pri čiščenju in popravljanju cest, gradnji novih mostov. Poljska je poslala veliko pomoči, prav tako druge sosednje države in mednarodna skupnost.

To je največja nesreča, ki smo jo doživeli v novejši zgodovini, in veliko ljudi je izgubilo svoje domove in stanovanja, ki jih je voda odnesla. Najbolj me je presenetilo, da so ljudje hvaležni, da so sploh preživeli, in da gradijo mostove prijateljstva in medsebojnega zaupanja. V teh dneh pri odpravljanju posledic poplav vsak dan pomaga več kot 10.000 slovenskih in tujih prostovoljcev. Želimo zgraditi ne le na desetine mostov in na stotine porušenih hiš, temveč tudi mostove prijateljstva in miru. Težave so povezale naš narod. Ljudje so pokazali izjemno solidarnost.

Prostovoljcev je toliko, da vseh ni mogoče vključiti v delo, ki ga je treba nadzorovati, da ne bi prišlo do novih nesreč.

Hvala vsem za pomoč, podporo in človeško bližino. Včeraj mi je visoka predstavnica za civilno zaščito povedala, da ljudje danes najbolj potrebujejo človeško bližino, razumevanje in podporo. Težave prihajajo na dan in so žalostne, zato prizadeti v tem času potrebujejo pogovor in poslušanje.

S toplim pozdravom iz Novega mesta, Slovenije, hvala vsem in naj vas Bog blagoslovi!

+ Andrej Saje
Novomeški škof
Predsednik Slovenske škofovske konference