Svečana akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave Umetniki za Karitas

23.11.2012 Dvorec Zemono pri Vipavi Karitas, Umetnost

V dvorcu Zemono pri Vipavi bo v petek, 23. novembra 2012, ob 20.00, potekala svečana akademija Škofijske karitas Koper, v okviru katere bodo odprli prodajno razstavo Umetniki za Karitas.


Program akademije

Na programu bo najprej multivizija Ubalda Trnkoczya. Sledila bo glasbena točka mladih kitaristov iz Podnanosa. Prisotne bodo nagovorili upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih, ravnatelj Škofijske karitas Koper Matej Kobal, župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak in podžupan občine Vipava Alojz Durn. Nastopili bodo pevci Slovenskega okteta.

Umetnike, ki so sodelovali na letošnji mednarodni likovni akademiji Umetniki za Karitas, bosta predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in Bogdan Soban. Zbrane bo v zahvali nagovorila voditeljica projekta Jožica Ličen. Program bo povezoval Jože Bartolj.


Predstavitev prodajne razstave Umetniki za Karitas

Osrednji del prireditve bo odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas v letošnjem avgustu na Sinjem vrhu nad Ajdovščino z naslovom: »Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli … « (Mt 25,35–37). Izkupiček prodanih del bo namenjen otrokom v stiski.

Udeleženci letošnje kolonije so bili: Vesna Benedetič, Milena Gregorčič, Anka Krašna, Buba in Ede Posa, Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban, Viktor Šest, Veljko Toman, Alenka Viceljo in Vinko Železnikar. Častna gosta sta bila Jelka Reichman in Mirsad Begič. Pridružili so se jim strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Primož Brecelj, Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Ob dnevu odprtih vrat je umetniška dela darovalo še šestdeset drugih avtorjev. Skupaj je nastalo 120 likovnih del v vrednosti 30.000,00 EUR.

Projekt Umetniki za Karitas je sestavljen iz treh delov:

Kolonija vsako leto poteka tretji teden v avgustu in poveže domače in tuje umetnike. Udeležencem se od začetka na dnevu odprtih vrat pridružujejo tudi drugi darovalci, ki želijo svoj likovni zapis darovati za ljudi v stiski. V osemnajstih katalogih je zapisanih 1.191 imen avtorjev, ki so s svojo prisotnostjo darovali 1.805 likovnih del. Med udeleženci je bilo 173 različnih avtorjev, od tega 38 iz tujine. Le-ti se pogosto vračajo na dneve odprtih vrat, da darujejo, obujajo spomine in se družijo s stanovskimi kolegi. V tem kontekstu so umetniki pričevalci darovanja časa in talenta za sočloveka.

Prodajne razstave se selijo iz kraja v kraj in prenašajo sporočilo lepote in dobrote. Vsa leta prvo odprtje razstave v novembru pred tednom Karitas poteka na dvorcu Zemono pri Vipavi, kjer se likovnim ustvarjalcem pridružijo še glasbeni umetniki. Potem se začne potovanje razstave v Gorico, Ljubljano, Maribor, Trst, … Do polnoletnosti je potekalo 185 prodajnih razstav na 35 različnih lokacijah. Neprodana dela so na štirih stalnih razstavah ali plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena.

Pomoč je prvi in zadnji cilj projekta Umetniki za Karitas, saj je 1.250 nastalih del že našlo svoje lastnike. Z njihovimi darovi so bili pomoči deležni otroci, matere, družine, ostareli, bolni, brezdomci, zasvojeni, brezposelni, pa tudi ljudje, ki sta jih prizadela vojna ali potres. S pomočjo dobrodelnih čopičev in barv so umetniki in sodelavci Karitas v družbi zagovorniki ljudi, ki so se znašli na robu in oznanjevalci različnih obrazov stisk, ki kličejo na pomoč.

Katalog Umetniki za Karitas 2012.


Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za Karitas Jožica Ličen, ki je na voljo tudi za pojasnila in dodatne informacije, GSM: 041/429–713, e-naslov: [email protected].