Strokovni seminar o cerkvenih uradih za komunikacijo

28.4.2016 Rim, Italija Medij, SŠK

Na Papeški univerzi Svetega križa je od 26. do 28. aprila 2016 potekal strokovni seminar o cerkvenih uradih za komunikacijo. Seminarja se je udeležilo okoli 300 odgovornih na področju cerkvenega sporočanja. Iz Slovenije se je posveta udeležil voditelj tiskovnega urada Slovenske škofovske konference (SŠK) dr. Tadej Strehovec.

Na Papeški univerzi Svetega Križa v Rimu je od 26. do 28. aprila potekal deseti seminar namenjen uslužbencem cerkvenih tiskovnih uradov oz. medijev. Omenjeni seminar poteka vsake dve leti in je letošnje leto potekal pod naslovom Sodelovanje in izmenjava: Cerkev ter digitalno upravljanje z informacijami.

Srečanja se je udeležilo preko 300 udeležencev iz vseh kontinentov ter ob različnih seminarjih in delavnicah obravnavalo aktualna vprašanja s področja sodobnih medijev ter posredovanja informacij v okviru Cerkve in novih digitalnih omrežij.

Udeleženci so odkrivali težave in možnosti, s katerimi se sodobni mediji soočajo v virtualnem svetu družbenih omrežij; kako posredovati evangelij in informacije o Cerkvi v neosebnem digitalnem svetu in kako naj Cerkev prisluhne sodobnemu človeku, ki se informira preko mobilnih aplikacij in socialnih omrežij kot so Facebook, Twitter in Instagram.

V pomoč so bili predstavniki Urada za medije Svetega sedeža, ki so udeležencem predstavili svoje izkušnje z medijskim pokrivanjem potovanj papeža Frančiška ter z odzivanjem na številna vprašanja medijev iz celega sveta. Predavatelji so poudarili, da so današnji ustvarjalci informacij ne samo mediji in novinarji, temveč tudi uporabniki, ki s svojimi komentarji in povezavami širijo in interpretirajo informacije. V takšnem svetu se govorice, nepreverjene informacije, komentarji in objave v medijih na družbenih omrežjih neprestano prelivajo in od Cerkve zahtevajo hitro odzivanje, stalno izobraževanje vernikov ter sodobno besedno govorico. Ta je usmerjena predvsem v vrednote solidarnosti, sočutja in zavzemanja za konkretnega človeka ter nekoliko manj v predstavitev Cerkve kot institucije.

Udeleženci so se v okviru seminarja udeležili splošne avdience s Svetim očetom Frančiškom in se srečali s tiskovnim predstavnikom Svetega Sedeža p. Federicom Lombardijem. Slednji jim je predstavil reorganizacijo in združite različnih uradov za komuniciranje ter njihovo digitalno nadgradnjo, ki bo vključevala še bolj intenzivno zbiranje in povezovanje vseh informacij o Svetem sedežu ter sodelovanje z uporabniki preko različnih platform in spletnih omrežij. P. Lombardi je poudaril, da so novi načini komuniciranja velika priložnost, da z besedo, fotografijo in videom nagovarjamo verne in neverne. Obenem pa se je vsem udeležencem lepo zahvalil za vso pomoč pri posredovanju informacij o Svetem sedežu in papežu Frančišku tako v okviru svojih krajevnih Cerkva, kot tudi v lokalnih in nacionalnih medijih.

 

Več na: www.pusc.it

Vir: Radio Vatikan.