Stopinje 2020

10.12.2019 ob 10:00 Murska Sobota Knjižne novosti, Kultura, Škofija Murska Sobota
Naslovnica Naslovnica

Stopinje se bližajo svojemu zlatemu jubileju, naslednji letnik 2021 bo jubilejni, petdeseti.

Vse od leta 1972 so se Stopinje držale temeljne smeri, ki jo je začrtal takratni stolni kanonik v Mariboru in še danes aktivni soustvarjalec Stopinj škof dr. Jožef Smej: odkrivati naše korenine, da bi znali prav živeti, zajemati iz izvirov Božjega razodetja in pogumno stopati naprej v polnost življenja.

Stopinje 2020 seveda niso mogle mimo dogajanja, ki smo ga obhajali v tem letu, to je 100-letnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Objavljeni so zapisi raznih avtorjev na to temo, izjave udeležencev, pa tudi fotografije z beltinske slovesnosti 17. avgusta govorijo o tem.

O bogatem dogajanju v Škofiji Murska Sobota beremo v poglavju Škofijske stopinje, o naših vzornikih pa v poglavju Stopinje svetih. Poleg podrobnega prikaza dogajanja v zvezi s postopkom beatifikacije Božjega služabnika Danijela Halasa in Božjega služabnika Alojzija Kozarja spoznamo še tri svetle like iz posameznih dekanij.

Nekateri dogodki, ki so se zgodili v letu 2019, so zabeleženi v poglavju Tvoje in moje stopinje, kjer beremo o življenju v naših župnijah. Nekaj avtorjev nam približa našo preteklost, ki je vedno zanimiva in govori o trdoživosti ljudi ob Muri, ko jih nič ni moglo zlomiti in premagati. O globoki verski zakoreninjenosti govorijo tudi križi in druga verska znamenja po naših krajih. Tokrat spoznamo taka znamenja v Bakovcih in na Verici ter v Ritkarovcih v Porabju.

Zanimivo vsebino prinašajo tudi poglavja Stopinje srca, Odhojene stopinje, Jubilejne stopinje, Stopinje k tebi.

Naj omenim še besede, ki jih je v uvodniku zapisal škof dr. Peter Štumpf: »Letošnje Stopinje bodo sčasoma vedno bolj postajale tudi »zgodovinske Stopinje«, se pravi Zlati most med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.« To je namreč poslanstvo Stopinje: povezovati, ohranjati, kar je dragoceno, voditi skozi zmede časov v polnost življenja.

Stopinje 2020 obsegajo 304 strani, sodelovalo je 30 avtorjev in pri tem niso šteti tisti, ki so pisali župnijska poročila (župniki ali kdo drug), v trinajstih poglavjih je objavljenih 63 naslovov in pri tem spet niso šteta župnijska poročila.
In še priporočilo škofa dr. Petra Štumpfa v uvodniku: »Najprej jih radovedno prelistajmo, nato jih dobro preberimo, priporočimo jih tudi tistim, ki nimajo navade brati Stopinj in šele nato jih skrbno shranimo.«

Lojze Kozar ml, urednik

 

Novinarska konferenca ob izidu Stopinj 2020 - 10.12.2019