Po novem je lahko pri zasebni molitvi v cerkvah največ 6 vernikov

27.10.2020 Cerkev na Slovenskem COVID19, SŠK

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je spremenila Navodila slovenskih škofov v času epidemije COVID-19 v tistem delu, ki govori o številu vernikov pri zasebni molitvi v cerkvah.

V skladu z vladnim odlokom (https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/omejitve-zbiranja/) je pri osebni molitvi v cerkvi lahko naenkrat največ 6 vernikov in ne več 10, kot je to bilo v veljavi do sedaj. Pri tem SŠK ponovno poudarja, da je vsak, ki vstopi v cerkev sam odgovoren za spoštovanje javno-zdravstvenih ukrepov oz. zaščito pred morebitno okužbo, kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v prostor si mora razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in stalno ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).

Prav tako pozivamo vse duhovnike, da se dosledno držijo navodil za individualni prejem obhajila in se izogibajo vsem okoliščinam, da bi se v cerkvah hkrati zadrževalo več kot 6 oseb ali odvijali organizirani obredi in dogodki z udeležbo javnosti. 

 

Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK