Srečanje predstavnikov COMECE in CEC s predsednikom vlade RS

5.11.2021 Ljubljana 30 let samostojnosti, COMECE, Država, Evropa, SŠK
Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Predstavniki Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) in predstavniki Konference evropskih Cerkva (CEC) so se v petek, 5. novembra 2021, srečali v Ljubljani s predsednikom vlade Janezom Janšo.

Srečanja pri predsedniku vlade so se udeležili predsednik COMECE luksemburški nadškof kardinal Jean-Claude Hollerich, predsednik CEC Rev. Christian Krieger, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, evangeličanski škof Leon Novak, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar ter drugi predstavniki obeh konferenc.

Srečanje s predsednikom vlade je potekalo ob slovenskem predsedovanju Svetu EU. Sogovorniki so si izmenjali mnenja o prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu EU, o okrevanju po pandemiji in odpornosti v luči možnih prihodnjih kriz, o vrednotah, verski svobodi v Evropski uniji in zunaj nje. Spregovorili so tudi o vlogi Evropske unije v globalnem svetu s ciljem ustvarjati bolj miren, pravičen in trajnostno naravnan svet po pandemiji.

Po srečanju s predsednikom vlade je predstavnike delegacije COMECE in CEC na nadškofiji v Ljubljani sprejel tudi predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore.

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) povezuje škofovske konference članic Evropske unije in spremlja politični proces Evropske unije na vseh tistih področjih, ki so povezana z  delovanjem Katoliške Cerkve. Konferenca evropskih Cerkva (CEC) povezuje 114 pravoslavnih, protestantskih in anglikanskih cerkva iz Evrope s ciljem spodbujati mir, prizadevanja za skupno dobro in delo za edinost cerkve. Tako Komisija škofovskih konferenc Evropske unije kot Konferenca evropskih Cerkva sta zavezani k delovanju za bolj mirno, uspešno, socialno pravično, vključujočo in trajnostno Evropsko unijo.