Srečanje pravnih svetovalcev škofovskih konferenc

11.12.2017 Luksemburg CCEE, SŠK, Cerkveno pravo, Evropa

Od 10. do 12. decembra 2017 bo v Luksemburgu potekalo srečanje pravnih svetovalcev škofovskih konferenc, ki ga organizira Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Slovensko škofovsko konferenco bo zastopal dr. Andrej Naglič.

Ob začetku srečanja bo dvajset pravnih svetovalcev iz devetnatjstih evropskih škofovskih konferenc pozdravil predsednik CCEE kard. Angelo Bagnasco, nagovorila pa jih bosta tudi nadškof Luksemburga in predsednik Komisije Pravičnost in mir Evropa msgr. Jean-Claude Hollerich ter apostolski nuncij v Luksemburgu msgr. Augustine Kasujja.

Osrednji tematiki bosta dostojanstvo človekovega življenja in vprašanja povezana s koncem življenja ter pravna vprašanja povezana z migracijami v Evropi. V času, ko je konec življenja vedno bolj »privatiziran«, nas Cerkev spominja, da je potrebno umirajoče spremljati in jim stati ob strani. Konec zemeljskega življenja odpira vrata večnemu življenju, zato je potrebno poskrbeti za ustrezno pripravo in spremljanje.

Pojavi migracij, ki smo jim bili priče v zadnjih letih, terjajo od evropskih držav ustrezne pravne ukrepe. Ti morajo biti v oporo migrantom ter na ustrezen način tudi lokalni skupnosti, ki jih sprejema in v kateri bodo živeli.