Srečanje Komisij Pravičnost in mir Evropa v Glasgowu

1.3.2015 Glasgow, Škotska Komisija Pravičnost in mir, Evropa

V Glasgowu na Škotskem je od petka, 27. februarja, do nedelje, 1. marca 2015, potekalo srečanje Komisije Pravičnost in mir Evropa, ki združuje več kot 30 nacionalnih komisij. Člani gostujoče Komisije Pravičnost in mir Škotska so kolegom iz cele Evrope predstavili družbene razmere na Škotskem, ki v primerjavi s številnimi državami velja za relativno bogato deželo. Navkljub dokaj dobremu ekonomskemu položaju, pa se tudi tam soočajo z različnimi težavami.

Tako so člani posebej izpostavili problem velikega razkoraka med izredno bogatimi in revnimi ljudmi. Prav tako so opozorili na problem sorazmerno težkega dostopa revnih do socialne pomoči, na katero morajo zaradi zapletenih administrativnih ovir čakati tudi več kot celo leto.

Drugi problem, s katerim se Škotska sooča, je povezan z jedrskim orožjem. Velika Britanija velja za jedrsko velesilo in velik del svojega jedrskega arzenala hrani v bližini Glasgowa, v katerem se nahaja glavnina britanskih jedrskih podmornic. Navkljub temu, da je britanska vlada izrecno dejala, da jedrskega orožja ne želi uporabiti, pa ga ima in ga razvija z zelo jasnim namenom – za zastraševanje potencialnih nasprotnikov. Člani tukajšnje komisije Pravičnost in mir so v zadnjih tridesetih letih organizirali številne proteste pred to vojaško bazo. Njihova škofovska konferenca pa je na predlog Komisije Pravičnost in mir v uradni izjavi razglasila, da sta nemoralni tako uporaba jedrskega orožja kot tudi uporaba tega orožja v zastraševalne namene.

Tretji izziv s katerim se sooča okoli 600.000 velika katoliška skupnost na Škotskem je povezan z delovanjem edinega centra za ilegalne pribežnike na Škotskem, ki čakajo na izgon v matične države. Čeprav je smiselno, da se ilegalno naseljene tujce vrne, pa nastopi velik problem, ko jim v domačih državah grozi kršenje človekovih pravic in zapor. Prav tako so velik problem otroci priseljencev rojenih na Škotskem, ki nenadoma zamenjajo šolske klopi za begunski center. Zato so člani tamkajšnje komisije organizirali številne proteste in družbene akcije za vzpostavitev bolj humanih pogojev in pravičnih razmer za tujce.

Velike medijske pozornosti je bil deležen referendum o neodvisni Škotski, ki je potekal lansko leto in je bil nekaj posebnega zaradi izjemno visoke udeležbe, ki je presegla 80 %. To kaže na izredno občutljivost tamkajšnjega prebivalstva na vprašanje odnosa med to regijo in centralno oblastjo v Londonu.

Komisija Pravičnost in mir Škotska je v okviru vseh teh izzivov zainteresirana za svobodo imigrantov, za zaprtje jedrskih vojaških ustanov ter zmanjšanje revščine. Imela pa je deljena mnenja o neodvisnosti Škotske.

Srečanje Evropskih komisij Pravičnost in mir je potekalo tudi v znamenju multikulturalizma, socialne vključenosti najbolj šibkih družbenih skupin v Evropi, vojne v Ukrajini ter prizadevanjih za mir. Udeleženci so srečanje sklenili z nedeljsko sv. mašo za mir, ki ji je predsedoval predsednik škotske komisije Pravičnost in mir msgr. Peter Moran.

 

p. Tadej Strehovec,
predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK