Spravna slovesnost v Kočevskem Rogu 2014

7.6.2014 ob 11:00 Kočevski Rog Sprava, SŠK
Kristus z Božjo Materjo streže kruh in vino - Kapela v Kočevskem Rogu - Foto Centro Aletti Kristus z Božjo Materjo streže kruh in vino - Kapela v Kočevskem Rogu - Foto Centro Aletti

V soboto, 7. junija 2014, ob 11. uri bo v kapeli v Kočevskem Rogu ob breznu pod Krenom potekala petindvajseta obletna maša in spravna slovesnost. Somaševanje bo vodil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan. Prepeval bo cerkveni pevski zbor iz Stranj pri Kamniku. Po maši bo kratka spominska slovesnost, ki jo pripravlja Nova slovenska zaveza.

»Letos mineva 69 let od tragičnih dogodkov, ki so se zgodili v Kočevskem Rogu, na Teharjah, v Teznem pri Mariboru, Šterntalu in na tolikih drugih krajih po naši domovini. Posledice čutimo vsi, vidimo in slišimo jih na vsakem koraku. Kesanje, odpuščanje in molitev za spravo - za to gre in zato vas vabimo, da se nam pridružite zlasti tisti, ki doslej niste mogli priti.« Organizatorji

Dostop: Iz Kočevja se usmerite po cesti v smeri Kočevskega Roga. Redarji in policija vas bodo usmerjali in pokazali, kje lahko parkirate. Sledi še nekaj pešpoti, zato priporočamo primerno obutev.

Vabljeni, da s svojo udeležbo v duhu narodne sprave počastimo
spomin vseh žrtev vojne in povojnih pobojev!

Grobišče Pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji. Prvo spravno slovesnost je 8. julija 1990, ob udeležbi več kot 30.000 vernikov, vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar. Namen srečanja je molitev za pokojne ter spravo in odpuščanje v slovenskem narodu. V Rog že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so bili leta 1945 vrnjeni z avstrijske Koroške. Verujoči čutijo posebno skrb in dolžnost do svetega kraja, kjer počiva veliko število mučencev novejše zgodovine. Kapelo v Kočevskem Rogu je maja 2005 umetniško opremil slovenski jezuit p. Marko Ivan Rupnik skupaj z ekipo umetnikov iz Centra Alleti v Rimu.