Sporočilo za javnost ob sklepu plenarne seje SŠK 2016

22.11.2016 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Družina, SŠK, Statistika
Člani SŠK in apostolski nuncij v RS Člani SŠK in apostolski nuncij v RS

V ponedeljek, 21. in torek, 22. novembra 2016, je v Ljubljani potekala 97. redna plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK). Seje so se poleg domačih škofov udeležili tudi predstavniki škofovskih konferenc Italije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Hrvaško je zastopal škof msgr. Josip Mrzljak, Italijo škof msgr. Eugenio Ravignani, Bosansko in hercegovsko škofovsko konferenco pa je zastopal škof msgr. Pero Sudar.

Škofje so v okviru plenarne seje razpravljali o uresničevanju in implementaciji posinodalne apostolske spodbude papeža Frančiška Radost ljubezni / Amoris laetitia v Cerkvi na Slovenskem, o pripravi mladih na prejem zakramenta svetega zakona ter o uvajanju t.i. hitrega postopka za ugotavljanje ničnosti zakona, ki ga prinaša motu proprio Mitis Iudex Dominus Iesus. Člani SŠK so razpravljali o pripravi besedila, ki bi pomagal duhovnikom in vernikom pravilno interpretirati in uresničevati v slovenskem pastoralnem okolju VIII. poglavje apostolske spodbude Radost ljubezni / Amoris laetitia.

Gostje iz sosednjih škofovskih konferenc so predstavili dogajanje v krajevnih Cerkvah ter primere dobre prakse družinske pastorale in uresničevanja najnovejših dokumentov Svetega sedeža na tem področju. Škofje so ugotovili, da je pastorala družine del temeljnega poslanstva krajevnih Cerkva, kateremu moramo nameniti še več pozornosti in pastoralnega dela.

Člani SŠK so se na seji seznanili z Letnim poročilom Katoliške cerkve v Sloveniji za leto 2016, ki vsebuje statistične podatke za leto 2015 ter zajema pregled pastoralnega, dobrodelnega in družbenega dogajanja v Katoliški cerkvi v Sloveniji za desetletje 2005-2015.

dr. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK