Dobrodelna akcija Za srce Afrike 2019 – pomoč iz Slovenije ljudem v Afriki prinaša preživetje in razvoj v domačem okolju

28.8.2019 Afrika , Akcija, Karitas
s. Vesna Hiti, misijonarka v Bujumburi v Burundiju - Foto: Slovenska karitas s. Vesna Hiti, misijonarka v Bujumburi v Burundiju - Foto: Slovenska karitas

Slovenska karitas v drugi polovici avgusta letos začenja s 14. dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Namenjena je humanitarni in razvojnipomoči najrevnejšim otrokom in družinam v Afriki, ki zaradi splošne revščine, posledic podnebnih sprememb ali konfliktov nimajo osnovnih dobrin in pogojev za preživetje in dostojno življenje. 

»Ljudje v osrčju Afrike in na podeželju, kjer pomagamo, živijo res preprosto. V hišah iz blata, nimajo elektrike, vode, omar in kuhajo na odprtem ognju. Preživetje je večinoma odvisno od kmetovanja, ker so druge možnosti za delo redke. Nekateri so tako revni, da si morajo izposoditi motiko za delo na njivi, obleko za obisk zdravnika, nimajo mila in čevljev … Če imajo že eno samo kozo, lažje živijo in poskrbijo za otroke, ki so velikokrat podhranjeni. Primanjkuje tudi šolskih zgradb, zdravstvenih centrov, vodnjakov … Ta infrastruktura pa je osnova za vsak razvoj,« pravi Jane Lampe iz Slovenske karitas po terenskem obisku v Ruandi in Burundiju. 

Kot odgovor na te potrebe, Slovenska karitas z zbranimi sredstvi Za srce Afrike v sodelovanju s slovenskimi misijonarji, lokalnimi Karitas in ob pomoči domačinov, ki ob tem dobijo priložnost za delo ter preživetje družin, predvsem na revnem podeželju v osrednjem delu Afrike, podpira razvojne in humanitarne projektes področja oskrbe z vodo in hrano ter zdravstva in šolstva ter omogočanja dela, kar ljudem prinaša trajno upanje za boljšo prihodnost in razvoj v njihovem domačem okolju, ki ga tako niso prisiljeni zapustiti. 

V zadnjih 13 letih je bilo s pomočjo zbranih sredstev akcije Za srce Afrike s strani posameznikov, podjetij, SMS-sporočil in s sofinanciranjem posameznih projektov s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS ter Misijonskega središča v odročnih krajih v posameznih državah Afrike zgrajenih/obnovljenih in opremljenih 7 šol in vrtec, 6 zdravstvenih centrov in 3 porodnišnice ter 13 vodnjakov. S hrano je bilo rešenih mnogo življenj podhranjenih otrok. Dosedanja pomoč iz Slovenije, ki dnevno lajša življenje 250.000 ljudem v srcu Afrike, je zato neprecenljive vrednosti. V Afriki pa je še veliko ljudi, predvsem otrok, ki tudi letos potrebujejo našo pomoč. 

Lani je bilo zbranih 149.144,93 EUR. Realizacija pomoči akcije Za srce Afrike v 2018:

 • Safi v Centralnoafriški republiki smo zagotovili hrano za 300 podhranjenih otrok ter zgradili nujno potrebno ograjo za zdravstveni center, ki oskrbuje 14.000 ljudi.
 • Musango v Ruandi smo podprli gradnjo novih prostorov za bolnišnično oskrbo otrok in odraslih v sklopu zdravstvenega centra ter zagotovili dve 10.000-litrski cisterni za vodo. V tem centru oskrbujejo do 80 bolnikov mesečno, največ je otrok z malarijo. V gradnjo je bilo vključenih 90 domačinov, ki so zaslužili za preživetje. S. Anka Burger, ki je spremljala to gradnjo, pravi: »Zelo veliko nam pomeni, da imamo sedaj boljše pogoje za zdravljenje. Hvala vsem darovalcem v Sloveniji
 • okrožju Karongi v Ruandi smo v sodelovanju s Caritas Ruanda in ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS podprli projekt za trajnostno preživetje 600 revnih družin, ki so prejele koze, semena in sadike sadnih dreves, varčne glinene peči ter sončne celice z lučjo. Odrasli in dekleta so se po skupinah usposobili za zagon obrti.
 • Kiguhu v Burundiju smo skupaj s s. Bogdano Kavčič podprli začetek gradnje dodatnih 6 učilnic osnovne šole, sanitarij in zbornice, saj se je do sedaj učilo 900 otrok v le 9 učilnicah.
 • Ruzo in Rwaisabijuv Burundiju smo podprli nakup mikroskopa in aparata za pregled krvi za dva centra, ki dnevno oskrbujeta 600 bolnikov.
 • Ampitafa na Madagaskarju smo v sodelovanju z Janezom Krmeljem priskrbeli 8 ton riža in olja za šolsko malico za 231 osnovnošolcev.

S pomočjo letošnje akcije bomo podprli

 • V Safi v Centralnoafriški republiki bomo nadaljevali z nakupi hrane za pomoč več kot 300 podhranjenim otrokom in za njihove matere, ki dojijo.
 • V Bujumburi v Burundiju bomo v sodelovanju s sestro Vesno Hiti v sklopu Centra Akamuri, kjer imajo v dnevni oskrbi 160 otrok in mladih z duševnimi motnjami in tudi gibalno ovirane, omogočili gradnjo prostorov za fizioterapijo. Terapije bodo na voljo tudi za ostale prebivalce, kar bo pomagalo pri financiranju centra. »Pavel je eden izmed otrok v Centru Akamuri, ki je star 9 let in je shodil šele pri 7 letih. Do takrat se je plazil po tleh ter lizal prah s tal. Ko je s pomočjo našega kadra shodil, je bil presrečen. Prav takim otrokom, ki so drugačni, je treba posvetiti tisto, kar je najlepše in najbolj potrebno. Še posebej potrebujejo center za fizioterapijo. Z vsem srcem vas prosim za pomoč pri izgradnji in opremi tega centra. Že vnaprej se zahvaljujem za podporo. Največja hvaležnost pa bo prihajala ravno iz src teh otrok.«je dejala s. Vesna Hiti, misijonarka v Bujumburi v Burundiju.
 • V Kiguhu v Burundiju bomo dokončali gradnjo in opremili dodatnih 6 učilnic osnovne šole. Tako se bo v enem razredu bolj kakovostno učilo le do 50 otrok.
 • V okrožju Karongi v Ruandi bomo ob podpori MZZ nadaljevali s projektom za trajnostno preživetje 600 družin. Sodelavci Karitas bodo nadaljevali s poučevanjem o kmetijskih praksah in izdelavi opek, pri čemer bodo prejeli tudi 5 preš (2 bo poklonilo slovensko podjetje Damahaus prestige). Družine bodo prejele tudi semena zelenjave, sadike dreves za preprečevanje erozije, vodne črpalke in subvencije za zagon obrti. Še dodatnim 130 družinam bomo letos omogočili sončne celice z lučjo.
 • V Ampitafi na Madagaskarju nas Janez Krmelj ponovno prosi za podporo pri nakupu riža za več kot 230 osnovnošolcev, da se ne bodo lačni učili.

Darovalci svoj dar Za srce Afrike 1 EUR ali 5 EUR lahko prispevajo s SMS-sporočilom AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 ali na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: SI 00 2127 namen: Za srce Afrike. Zgibanka s položnico bo na voljo tudi v septembrski številki revije Ognjišče. Več na http://www.karitas.si/akcije/za-srce-afrike/. »HVALA vsakemu za vsak dar!«

V sklopu akcije Za srce Afrike letos že deseto leto nadaljujemo s projektom Z delom do dostojnega življenja, v katerem darovalci iz Slovenije z vsakomesečnim darom podpirajo plačilo za delo revnim v Afriki.Kar 615 mesečnih slovenskih darovalcev že omogoča plačilo za redno in občasnodelo staršem iz več kot 300 revnih družin v Afriki (Ruandi, Burundiju, Centralni Afriki in na Madagaskarju) ter 17 v Albaniji in 14 na Šrilanki. Revna družina na afriškem podeželju potrebuje dodatnih24 EUR, v mestu 48 EUR, v Albaniji 50 EUR in na Šrilanki 30 EUR na mesec, da dostojno preživi, da ima dovolj hrane ter dostop do zdravil in šolskih potrebščin za otroke. Po devetih letih izvedbe so se mnoge družine že postavile na lastne noge, namesto njih so misijonarji vključili druge. Ena izmed vključenih žena je Rosa iz Burundija, ki ima 7 otrok:»Prej smo jedli enkrat na dan … Želela sem oditi v Tanzanijo, da bi tam poiskala delo. Sedaj pa lahko delam tukaj in imamo vse, kar potrebujemo. Lahko kupim milo, otroci se šolajo, plačujem zdravstveno zavarovanje… Zelo sem srečna.«

Z majhno dnevno odpovedjo, kot je 1 EUR na dan, lahko posamezniku na drugi celini omogočimo redno delo in njegovi družini spremenimo življenje. Tudi letos bomo na ta način podprli nove revne družine v Centralnoafriški republiki, Burundiju, Albaniji in na Šrilanki. Zbiramo tudi mesečni dar za plačilo dela zdravstvenih delavcev in učiteljev na misijonih v Afriki. Lani smo podprli delo 3 zdravstvenih in 5 pedagoških delavcev v Afriki. Vabimo nove mesečne darovalce, kar lahko storite prek trajnika ali položnic. Podrobnosti v prilogi in na tej strani

 

Mag. Cveto Uršič,
generalni tajnik Slovenske karitas

Kontakt: [email protected], 031/344 481