Sporočilo kardinala Ryłka v pripravi na SDM v Krakovu leta 2016

29.7.2015

»Svetovni dan mladih v Krakovu bo pravi Jubilej mladih na svetovni ravni.« Tako je zapisal kardinal Stanislaw Ryłko, predsednik Papeškega sveta za laike, v sporočilu v pripravi na ta dogodek julija prihodnje leto.

Blagri in 25. poglavje Matejevega evangelija: načrt za delovanje
Spomnil je, da se po nepozabnem srečanju mladih leta 1991 v Čenstohovi, Svetovni dan ponovno vrača na Poljsko. »Za ta dogodek je papež Frančišek izbral temo iz evangeljskih blagrov, kar je zgovoren dokaz za to, kako pri srcu so mu blagri,« nadaljuje kardinal Ryłko in spomni, da je sveti oče v Rio de Janeiru vsakega mladega spodbudil z besedami: »Beri blagre, ker ti dobro denejo. Če želiš vedeti, kaj konkretno moraš storiti, beri 25. poglavje Matejevega evangelija, ki predstavlja protokol, po katerem bomo sojeni. S tema dvema odlomkoma imate načrt delovanja: blagri in Matej 25. Ničesar drugega vam ni potrebno brati...« (Srečanje z mladimi Argentinci, 25. julij 2013) Pri tem pa predsednik Papeškega sveta za laike doda, da je papež za srečanje v Krakovu izmed blagrov izbral tistega, ki govori o usmiljenju – in to ne brez razloga. »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.« (Mt 5,7) V njegovem nauku je to nedvomno prednostna tematika.

Usmiljenje – tukaj je ves Evangelij, vse krščanstvo
Kardinal v pismu večkrat spomni na besede, ki jih je Papež Frančišek izrekel ali zapisal ob različnih priložnostih. Tako omeni molitev angelovega češčenja 15. septembra 2013, pred katero je sveti oče razložil, zakaj je usmiljenje tako pomembno: »Tukaj je ves Evangelij! Tukaj! Tukaj je ves Evangelij, vse krščanstvo! Vendar pa ne gre za čustvo, za nek 'dobroizem'. Nasprotno, usmiljenje je resnična moč, ki lahko reši človeka in svet pred 'rakom', ki je greh, moralno zlo, duhovno zlo. Samo ljubezen lahko zapolni praznine, negativne prepade, ki jih zlo odpira v srcu in zgodovini. Jezus je ves usmiljenje, Jezus je ves ljubezen.« (Opoldanska molitev, 15. 9. 2013)

Kardinal Ryłko nadaljuje, da tema »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli« na zelo primeren način vključi tudi Svetovni dan mladih v okvir izrednega jubileja Usmiljenja. Kot je papež zapisal v Buli ob napovedi le-tega, gre za blagor, ob katerem se moramo »v tem svetem letu še posebej zavzeto navdihovati.« (Misericordiae Vultus, 9)

Usmiljenje - življenjski ideal in merilo za verodostojnost naše vere
V Krakovu bodo mladi povabljeni k razmišljanju o »usmiljenju kot življenjskemu idealu in merilu za verodostojnost naše vere;« (Ibid.) poklicani bodo na novo odkriti usmiljeno obličje Boga, ki se je razodelo v obličju Jezusa Kristusa - Božjega Sina, ki je umrl in vstal za nas. Po kardinalovih besedah se bo moralo iz Krakova po vsem svetu razširiti sporočilo, polno upanja, usmiljene Božje ljubezni do vsakega človeka na zemlji. Ob tem spomni na razmišljanje papeža Frančiška v njegovem velikonočnem voščilu mestu in svetu pred dvema letoma: »Koliko puščav mora človek prehoditi še danes! Zlasti puščavo, ki je v njem samem, kadar mu manjka ljubezni do Boga in bližnjega. Toda Božje usmiljenje lahko stori, da zacveti tudi najbolj suha zemlja, lahko vrne življenje tudi suhim kostem (prim. Ezk 37,1-14).« (Sporočilo mestu in svetu, velika noč 2013)

Duhovno središče SDM bo svetišče Božjega usmiljenja
Kot je še zapisal kardinal Ryłko v sporočilu na pripravo Svetovnega dneva mladih, bo duhovno središče tega jubileja svetišče Božjega usmiljenja in svete Favstine Kowalske, glasnice Božjega usmiljenja. Mladi bodo lahko obiskali svetišče in se udeležili programa, ki bo vključeval premišljevanje ob evangeljskih prilikah o Božjem usmiljenju ter molitev rožnega venca Božjega usmiljenja. V bližini svetišča bo veliko 'središče usmiljenja', kjer bo priložnost za spoved. Kot je zdaj že v navadi, nekaj mladih spove tudi sveti oče. Izkušnja pravi, da je spoved na tovrstnih srečanjih za mnoge izredna priložnost, da ponovno odkrijejo zakrament sprave.

Kot na SDM v jubilejnem letu 2000, tudi v Krakovu sveta vrata
Ob koncu kardinal Ryłko spomni, da bodo tako kot na Svetovnem dnevu mladih v Rimu ob jubileju leta 2000, tudi v Krakovu na prizorišču zaključnega srečanja postavljena simbolična sveta vrata, ki bodo vidno znamenje jubilejnega značaja dogodka. Papež Frančišek bo z nakaterimi mladimi stopil skozi ta vrata med molitvenim bedenjem, ki bo svoj vrh doseglo z evharistično adoracijo.

Papež bo mladim s petih celin izročil prižgane svetilke
Naslednji dan, 31. julija, pa bo sveti oče po sveti maši petim parom mladih s petih kontinentov izročil prižgane svetilke, znamenje ognja usmiljenja, ki ga je prinesel Kristus. S tem bo mlade poslal po vsem svetu kot priče in misijonarje Božjega usmiljenja.

Svoje sporočilo predsednik Papeškega sveta za laike zaključi s prošnjo za mlade z vsega sveta v pripravi na srečanje v Krakovu – da bi se pustili dotakniti Gospodu in njegovemu usmiljenju ter postali priče usmiljenja.

Vir: http://sl.radiovaticana.va