Sporočilo CCEE ob sklepu plenarnega zasedanja

9.10.2016 Kneževina Monako CCEE, Cerkev, Evropa, SŠK

Od 6. do 9. oktobra je v Monaku potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se ga je udeležil predsednik SŠK in novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Ob koncu srečanja je bilo izdano sporočilo, v katerem so predsedniki škofovskih konferenc zapisali, da so se soočili z dramatičnimi nujnimi potrebami, ki jih je povzročil naraščajoč pojav preganjanja kristjanov na več koncih sveta. »Odločno izražamo našo neomajno obsodbo teh dogodkov, ki prizadevajo človekove pravice in zlasti versko svobodo,« beremo v sporočilu. So izrazi nerazumnega nasilja, ki ga prepogosto hrani sklicevanje na verske utemeljitve. Te predstavljajo zlorabo in žalitev samega Imena Boga.

 

Sklepno sporočilo

Sporočilo se nato zaustavlja ob nauku papeža Frančiška, ki je ob številnih priložnostih opozoril na krivično sklicevanje na Boga pri zatekanju k nasilju. To poudarja tudi skupna izjava, ki sta jo s patriarhom Kirilom podpisala 12. februarja 2016, in kateri je bilo med drugim posvečeno delo zasedanja. Škofje, ki so se zbrali v Monaku in jih spodbuja pastoralna skrb, prosijo vse, ki so na čelu ljudstev in narodov, na narodnem in mednarodnem nivoju, da bi delali za zagotovitev dostojanstva in integritete oseb ter skupnosti, posebej najšibkejših.

Kadar so verstva pristna, si vedno prizadevajo biti dejavnik človeške rasti in celostnega razvoja. S tega vidika predsedniki škofovskih konferenc želijo, da bi tudi v Evropi – kjer gredo številna družbeno-kulturno znamenja preko diskriminacijskega obravnavanja v smer dodeljevanja krščanstvu zgolj obrobne vloge – s pazljivostjo upoštevali, da zdrava laičnost vsebuje priznanje prave vrednosti verstva v družbi in v življenju narodov.

»Odvzem ali zanikanje državljanstva Bogu Jezusa Kristusa ni jamstvo razvoja, ampak je izvor tistega duhovnega in moralnega osiromašenja, ki zaznamuje naše čase in ki dolgoročno proizvaja tudi družbeno, ekonomsko in kulturno osiromašenje.« Škofje nazadnje izražajo še svojo bližino krščanskim sestram in bratom, ki trpijo zaradi izključenosti in diskriminacije, ter zlasti vsem, ki so preganjani: »Ne bomo molčali, predvsem pa vas ne bomo zapustili.« Zadnja misel v sporočilu je namenjena tistim, ki so umrli med izpovedovanjem svoje vere v Kristusa. Spominjati se moramo svetlega pomena njihovega pričevanja in hkrati obveze našega pričevanja. Vemo, da je naše upanje ukoreninjeno v osebi Jezusa Kristusa, evangeliju odpuščanja in miru za vse.

 

Plenarno zasedanje v Monaku

Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc v Monaku je bilo sicer posvečeno več temam. Med njimi so bile: poslanstvo sveta v Cerkvi v Evropi; položaj kristjanov v svetu, zlasti v Sveti deželi; odnosi s pravoslavnimi Cerkvami v luči nedavnega srečanja na Kubi. Na programu je bila med drugim tudi izvolitev novega predsedstva za nadaljnjih pet let. Delo se je odvijalo v bratskem ozračju in v znamenju pastoralne ljubezni do narodov na evropski celini. Zaključilo pa se je s sporočilom, ki predstavlja jasno in močno obsodbo preganjanja kristjanov v svetu ter raznih oblik nestrpnosti ali diskriminacije v Evropi.

Prihodnje plenarno zasedanje je predvideno od 28. septembra do 1. oktobra 2017 v beloruski prestolnici Minsk.

Več na: www.ccee.eu